Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji

Stjepan Kožić

Autor:: R.I. 2/8/2011 11:50

Zagrebačka županija dodijelit će 74.391,50 kuna Regionalnoj razvojnoj agenciji i Turističkoj zajednici  za nastavak sudjelovanja u projektu „Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji“ čiji je cilj poboljšanje turističke ponude i promocije seoskog turizma u županiji – odlučeno je na kolegiju župana Stjepana Kožića. Regionalnoj agenciji dodijelit će se 38.063,00 kuna, a Turističkoj zajednici 36.328,50 kuna.

-.-zagrebačka županija-.-Grb Zagrebačke županijeRegionalna razvojna agencija Zagrebačke županije i Turistička zajednica Zagrebačke županije sudjeluju kao partneri u projektu Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji zajedno s flamanskim partnerima Syntra West (tvrtka za obrazovanje malih i srednjih poduzeća u zapadnoj Flandriji) i Westtoer (tvrtka specijalizirana za razvoj turističkih i rekreacionih programa u zapadnoj Flandriji). Ovaj projekt bio je prijavljen na natječaj flamanskog Ministarstva vanjskih poslova u sklopu Programa suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe. Projekt je prihvaćen, a provedba je započela 1. siječnja 2010. godine i traje 24 mjeseca.

Za velikogoričane i stanovnike okolnih općina osigurati kvalitetnu pulmološku skrb

Za sufinanciranje redovnog programa rada županijskog Crvenog križa Zagrebačka će županija u ovoj godini izdvojiti 900.000 kuna. Nastavljaju se sufinancirati i preventivni programi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije za što će se osigurati 400.000 kuna. Tako će se za program prevencije spolno prenosivih bolesti koji će se provodit u osnovnim školama izdvojit 100.000 kuna. Po 50.000 kuna izdvojit će se za sufinanciranje šest programa i to: program unapređenja mentalnog zdravlja, program prevencije pušenja, program prevencije i smanjenja prekomjerne težine, program prevencije šećerne bolesti, program prevencije raka dojke te program prevencije karcinoma prostate. Poslovanje Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici, Zagrebačka će županija pomoći s 40.000 kuna. Tako će se za velikogoričane i stanovnike okolnih općina osigurati kvalitetna pulmološka skrb.

Sufinanciranje dežurstva ljekarne u Zaprešiću

Sedmu godinu za redom Zagrebačka županija sufinancirat će rad dežurne ljekarne za područje grada Zaprešića i gravitirajućih općina. Naime, temeljem pravilnika o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu, Zagrebačka županija može ustrojiti dva punkta ljekarničkog dežurstva i to je učinila u Samoboru i Velikoj Gorici. S obzirom da gradu Zaprešiću gravitira oko 52.000 stanovnika, Zagrebačka županija prihvatila je sufinanciranje dežurstva ljekarne u Zaprešiću na lokaciji Trg žrtava fašizma 1. Za tu namjenu županija će izdvojiti 150.000 kuna.

Medicinska rehabilitacija braniteljima

Zagrebačka županija i ove je godine osigurala 100.000 kn za liječenje medicinskom rehabilitacijom 26-ero hrvatskih branitelja u Specijalnoj bolnici Naftalan. Zakupit će se i jedna bolesnička postelja u svrhu liječenja 30 psorijatičnih bolesnika s područja županije. Za tu namjenu osigurano je 150.000 kuna.

“Zagreb Wine Gourmet Festival 2011”

Zagrebačka županija bit će i ove godine jedan od pokrovitelja „Zagreb Wine Gourmet Festivala 2011“ koji će se 25. i 26. veljače održati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Na ovom prestižnom festivalu predstavit će se vinari Plešivičke i Zelinske vinske ceste te proizvođači robnih marki, a županija će za tu svrhu izdvojiti 15.000 kuna. Isti iznos izdvojit će se i za provođenje međunarodnog programa Eko-škole u sedam županijskih osnovnih škola. Program na području cijele Hrvatske provodi Udruga Lijepa naša, a cilj programa je njegovati svijest o vrijednosti očuvanja okoliša i prirode.