RAZBIJAMO MIT: Vitiligo nije zarazan i može se liječiti

Najpoznatiji pacijent koji je bolovao od vitiliga bio je pjevač Michael Jackson. Datum njegove smrti, 25. lipnja, obilježava se kao Svjetski dan oboljelih od vitiliga

U Hrvatskoj oko 2% populacije boluje od autoimune bolesti zvane vitiligo.

– Radi se o bolesti koja se očituje kao bijele mrlje na koži. Rjeđe koristimo izraz telećak. Bolest nije zarazna, ali bijele mrlje lako izgore na suncu, što dovodi do opeklina i neestetskog izgleda – izjavio je Andrija Stanimirović, predsjednik Hrvatskog saveza oboljelih od vitiliga.

Ta vrsta autoimune bolesti, o kojoj se u javnosti malo zna, povezana je s drugim bolestima.

– Najčešće je povezana s bolesti štitnjače, odnosno hipertireozom ili Hashimotovim tireoiditisom. U izvjesnom broju slučajeva povezana je i s dijabetesom tipa 1 i pernicioznom anemijom. U svakom slučaju, ne smije ga se zanemariti – istaknuo je Stanimirović.

Često se tvrdi da nema lijeka za ovu vrstu bolesti te da se ona može samo kamuflirati. No, ovisno o stupnju oboljenja, postoje različiti oblici terapije. Četiri su velike terapijske grupe kojima se liječi vitiligo.

– Postoji lokalna terapija, koja uključuje određene kreme i masti, zatim fototerapija koja koristi UV zrake. Također se koristi i sistemska terapija na usta, koja obuhvaća preparate antioksidansa, vitamina i minerala, najčešće su to magnezij, bakar i biljni pripravci. Često se koristi i klimoterapija na Mrtvom moru. U novije vrijeme, vitiligo se liječi kirurškom terapijom, koja se sastoji od transplantacije pigmenta sa zdravih područja na područja gdje pigmenta nema – objasnio je Stanimirović.

Cilj je terapije zaustaviti širenje vitiliga te inducirati povrat pigmenta koliko je god moguće. Najvažnije je postići jedan estetski rezultat s kojim je pacijent zadovoljan. Uz propisanu terapiju, pacijenti trebaju usvojiti i neke životne navike. To se pogotovo odnosi na zaštitu od sunca, koja je u ovim ljetnim mjesecima neizostavna.