Nova generacija pčelara spremna je za rad

Inkluzivna pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo, od 2015. godine, educirala je oko 1.000 pčelara. Red je došao i na novu generaciju, kojoj je zagrebački gradonačelnik uručio uvjerenja, uz čestitke na promicanju tako hvalevrijednog zanimanja

Interes za pčelarstvo, u Hrvatskoj, raste iz godine u godinu.

– Imamo idealne uvjete za pčelarstvo. Želimo, kroz našu školu, ljudima donijeti znanje, kako bi se mogli baviti time na kvalitetan način – istaknuo je Nikola Kezić, voditelj Inkluzivne pčelarske škole za konvencionalno i ekološko pčelarstvo.

Unazad par godina, uveli su program prilagođen osobama s invaliditetom, koji je proizašao iz suradnje s Edukacijsko- rehabilitacijskim fakultetom.

– Pčelarstvo nije univerzalno i nije za svakoga ali ako uspijemo dio onih, koji za to imaju interes, obučiti da iskoriste svoje slobodno vrijeme i provedu ga na pčelinjaku, mi smo napravili puno – dodao je Kezić.

Polaznici škole vrlo su zadovoljni stečenim znanjem.

– Ovdje sam upotpunio svoje dosadašnje znanje s teorijskim znanjem, te ga još proširio s praktičnim znanjem, koje sam stekao u ovoj školi. Kolege i ja moći ćemo stečeno iskustvo upotrijebiti u uzgoju pčela i razvoju pčelarstva te očuvanju pčelinjaka – izjavio je pčelar Željko Širanović.

Uvjerenja o završenoj edukaciji, podijelio im je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Tko nije pčelar bio, neka što prije postane – zaključio je Bandić.

Onima koje interesira pčelarstvo, ovakva vrsta edukacije nudi priliku da od njega mogu i živjeti.