Raskoš bajkovitog božićnog duha u Bogovićevoj

12/16/2009 13:15

-.-Marko Lukunić /PIXSELL-.-U šarolikoj ponudi svih vrsta, boja i oblika božićnih ukrasa, posebno su zanimljivi oni umjetničke i unikatne izrade. Zagreb je tako iz godine u godinu bogatiji u ponudi dekora i sitnica koje useljavaju svake godine iznova u domove Zagrepčana, ali i svih posjetitelja i turista koji se u ovo doba zateknu u glavnome gradu te kupe pokoju sitnicu.

Tradicionalni božićni i novogodišnji sajam koji se proteže duž Bogovićeve, Gajeve, Margaretske i Petrićeve ulice ove godine broji nešto više od tridesetak štandova, čiji najam vlasnike stoji između jedne i šest tisuća kuna. Dok su neki nezadovoljni pozicijom štanda zbog koje im promet baš i ne cvijeta, neki obrtnici su štandove zakupili popola, tako da dvojica dijele troškove najma.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU RASKOŠNIH BOŽIĆNIH UKRASA IZ BOGOVIĆEVE

Primjerice, na štandovima s bozićnim rasvjetama, cijena led lampica se kreće od 120 do 450 kuna, a obične lampice stoje od 60 do 120 kuna. Za jaslice treba pak izdvojiti između 60 i 300 kuna, dok za staklene kuglice ručne izrade treba izdvojiti od 4 do 45 kuna. Drugi pak ukrasi, također ručne staklene izvedbe stoje od 20  do 150 kuna.

Na ponudi su i razni delikatesni proizvodi, poput čokoladnih poslastica s božićnim motivima, koje proizvodi čokoladarnica iz Remetinečkog Gaja u okolici Zagreba. Zanimljivost sajma također predstavljaju takozvani cookie stamps iliti gastro pečati, zapravo kalupi s božićnim i ostalim motivima. Cijena jednog takvog pečata je 39 kuna.

Nadalje, na ponudi su i oslikane tikve akademske kiparice Lene Ivanković,  čija se cijena kreće između 150 i 200 kuna. Na iznenađenje same autorice ove tikve se prodaju bolje nego sto je ocekivala. Cijena tikvi se kreće između 150 i 200 kuna.

Neobične su i kuglice izrađene od stiropora te potom oslikane, od kojih kapitalni primjerak stoji 270 kuna. Ovakve su kuglice pogodne su za djecu jer se ne mogu razbiti.

Pročitajte kako se ukrašavala Bogovićeva ulica