Prvi put u povijesti Zagreb će biti domaćin Svjetskog veslačkog kupa

Svjetski veslački kup najveće je veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača.

FOTO: Ivan Novosel TEKST: Press materijal

Na tribini uz regatnu stazu na jezeru Jarun, danas je održana konferencija za novinare u organizaciji Hrvatskog veslačkog saveza na temu Svjetskog veslačkog kupa koji će se održati u Zagrebu od 30. travnja do 2. svibnja.

FOTO: Ivan Novosel

Pred našim veslačima uzbudljiva je natjecateljska godina. Pored Europskog i Svjetskog prvenstva kao i Olimpijskih igara, u Hrvatskoj – zemlji s bogatom veslačkom tradicijom, po prvi će se put u povijesti održati Svjetski veslački kup. Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje djeluju kao predvodnik Svjetskog veslačkog prvenstva, a koje se održava tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

FOTO: Ivan Novosel

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi ‘svjetski nastup’ na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

FOTO: Ivan Novosel

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja koji će direktnim TV prijenosom imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.