Prve slikovnice Zoološkog vrta grada Zagreba

Slikovnice kojima priče iz djetinjstva naših baka i djedova postaju i dio djetinjstva nekih novih klinaca, mogu se kupiti u suvenirnici Zoološkog vrta

Press materijal

Slikovnice Prva surla Maksimira, Neodoljivi vragolan Štefek i Raskoš zvjerskog jelovnika ugledale su svjetlo dana. Riječ je o prvim izdanjima biblioteke Mali Zoo koju je pokrenuo Zoološki vrt grada Zagreba. Slikovnice Prva surla Maksimira, Neodoljivi vragolan Štefek i Raskoš zvjerskog jelovnika ugledale su svjetlo dana.

Riječ je o prvim izdanjima biblioteke Mali Zoo koju je pokrenuo Zoološki vrt grada Zagreba.

Autorica stihova je Ana Torić, a ilustracije potpisuje Tomislava Juroš.
Biblioteka Mali Zoo razvila se iz monografije Divlja djeca Maksimira, izdane 2012. godine. Naime, u toj je monografiji Ana Torić pronašla nadahnuće za stihove čiji su glavni likovi životinje iz povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba.

– Otkrivši mnogobrojne zanimljive anegdote stanovnika Zoološkog vrta i timaritelja koji se o tim životinjama brinu,  poželjela sam ih približiti djeci. Htjela sam ispričati faktografsku priču, ali na jedan ležerniji način, duhovito i djeci razumljivo – poručila je Ana Torić na predstavljanju slikovnica na sajmu Growing up koji se do nedjelje održava na Zagrebačkom velesajmu.

 

Press materijal

Njezine stihove atraktivnim je ilustracijama u akvarelu oživjela Tomislava Juroš. U slike je unijela, kaže, i djelić vlastita djetinjstva. Prisjetila se slikovnica koje je sama voljela kao mala.

– Od svih životinja iz slikovnica najzahtjevniji lik mi je bio majmun Štefek. Tu sam slikovnicu prvu ilustrirala i trebalo mi je neko vrijeme da uđem u cijeli taj životinjski svijet, ali i da se izborim s njegovim likom, da dobije karakter kakav zaslužuje. On, naime, nije bio običan majmun nego prava senzacija i „medijska ličnost“ – istaknula je Tomislava Juroš.

Urednica izdanja Ivana Sor dodala je kako je ilustratorica pogodila u srž svakog lika i svake scene iz stihova te stvorila slike koje će oduševiti djecu, njihove roditelje te bake i djedove. Pritom je naglasila kako je velika odgovornost bila na cijelom timu koji je stvarao slikovnice.

– Građa u slikovnici mora imati poruku, mora nešto poučiti, mora odgovoriti na dječja pitanja. Time je odgovornost bila veća, no – sve smo to dobili. Zahvaljujući tome imamo prvo kolo od sedam naslova od kojih su upravo tri objavljena. Slijede pjesme o timariteljima, lavici i njezinoj prijateljici kujici Fridi, majmunici Dokani – talentiranoj slikarici, žirafama Nikoli i Selmi te nosorožici Lauri – naglasila je Ivana Sor.

Iduće četiri slikovnice bit će izdane sljedeće godine.

Biblioteka Mali Zoo, kažu u Zoološkom vrtu grada Zagreba, mnogo je više od novog iskoraka u nakladništvo.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

– Bogata povijest Zoološkog vrta napokon je zabilježena i u slikovnicama. Namijenjene su djeci, ali i njihovim roditeljima jer, ne zaboravimo, i oni su bili i ostali naši posjetitelji. Tijekom devedeset i tri godine Zoološkog vrta njegovi su životinjski stanovnici postali sastavni dio odrastanja većine Zagrepčana. Glavne zvijezde slikovnica pripadaju raznim generacijama – od majmuna Štefeka i slonice Mare iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do našeg suvremenika, morskog lavića Enza – zaključila je Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta grada Zagreba.

Prekrasne slikovnice mališani mogu bolje upoznati u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma u nedjelju u 11 sati. Tada edukatori Zoološkog vrta na pozornici sajma Growing up za djecu pripremaju mnogo zanimljivih sadržaja – od čitanja slikovnica i crtanja do druženja s maskotom Megi te osvajanja ulaznica za Zoološki vrt.

Slikovnice kojima priče iz djetinjstva naših baka i djedova postaju i dio djetinjstva nekih novih klinaca, mogu se kupiti u suvenirnici Zoološkog vrta. Cijena jedne je četrdeset, a pakiranja od tri sto kuna.

 

Press materijal