Promjene u gradskom HDZ-u nisu donijele ništa

Gordan Jandroković

Autor:: Stjepan Marković 2/26/2010 9:02

-.-Marko Prpić/ Pixsell-.- Jasen Mesić je ostao predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u skupštiniZagrebački HDZ-ovci nadaju se boljim izbornim rezultatima nakon što je došlo do promjene vodstava.

Goran Jandroković, povjerenik za Zagreb, krenuo je u obilaske stranačke baze. Također je došlo i do određenog zaokreta u retorici. Za razliku od svog prethodnika Jasena Mesića koji je često optuživao Milana Bandića za probleme u gradu, Jandroković za sada ne napada gradonačelnika.

Jandroković je prilikom obilaska lokalnih ogranaka rekao da mu je cilj dići podršku HDZ-u na 30 posto i osvojiti vlast u gradu. Na tim obilascima poziva na članove na aktivnost i jedinstvo, a na skupu na Knežiji otvoreno je kritizirao Ivu Sanadera.

Bivšeg premijera uzeo je kao primjer osobe koja radi za vlastiti interes koji je protivan interesu stranke. Postavlja se pitanje je li i ta kritika dio nove taktike za prikupljanje podrške glasača.

Profesori sa Fakulteta političkih znanosti koji su proanalizirali ovu situaciju zaključili su da su problemi te stranke puno dublji i da će teško osvojiti vlast bez korjenitih promjena.

– HDZ ima strukturalnih problema u Zagrebu koji traju više od 15 godina – kazao je profesor Tonči Kursar i dodao:

– Na neki način može reći da je situacija i izborni rezultati u naprijed zadani jer odnos snaga je isti već dugi niz godina i teško će ga HDZ promijeniti.

Ivana Magdić-.--.-Gordan JandrokovićKursar je također skeptičan o Jandrokovićevim političkim sposobnostima i ne vjeruje da će njegov dolazak nešto bitno popraviti situaciju za tu stranku na terenu.

– Iako je ministar Jandroković nije tako jaka figura ni na nacionalnoj razini ni u Zagrebu da bi bitno promijenio odnos snaga i privukao glasove – zaključio je Kursar.

Prema njegovom mišljenju, SDP je u lagodnoj situaciji ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj državi. Kursar očekuje da SDP održi vlast u Gradu i da pobjedi na sljedećim parlamentarnim izborima.

Razlozi Jandrokovićevog nenapadanja Bandića su prema Kursaru dvojaki. Kao prvo, Bandić je politički oslabio te su procijenili da im je važnije obračunati se sa SDP-om. Drugi razlog je potencijalna suradnja nakon sljedećih izbora.

– Realno je očekivati da Bandić oformi nekakvu političku stranku i s njom izađe na izbore. Kako danas više nema bitnih ideoloških razlika među strankama zbog koji ne bi mogli koalirati, sve su mogućnosti otvorene – kazao je Kursar i dodao:

– Nije isključeno da nakon izbora Bandićeva stranka koalira s HDZ-om. Jedino HDZ i SDP neće koalirati dok su sve druge kombinacije moguće.

Profesor Damir Grubiša sličnog je mišljenja. On tvrdi da bez korjenitih promjena unutar HDZ-a ta stranka ne može napredovati. On se dotaknuo nepostojanja transparentnog izbora stranačkih čelnika.

– Nužno je da sve stranke počnu demokratskim putem birati svoje vođe i kandidate kao što se to čini na zapadu. Nužno je da se na odgovorne funkcije prestane dolaziti imenovanjem – rekao je Grubiša i dodao:

-.-Patrik Maček/ Pixsell-.- Jandroković je bivšeg premjera optužio da radi protiv stranačkih interesa Sve bi stranke trebale provoditi predizbore i na taj način dobivati kandidate koje će kasnije nominirati na izborima. Kod nas je to jedino SDP napravio za posljednje predsjedničke izbore.

Na pitanje može li taktika ocrnjivanja Sanadera pomoći HDZ-u da privuče više glasača Grubiša je rekao kako ne vjeruje jer misli da je to već stara priča koja je potrošena. On sumnja da HDZ može bitno popraviti svoj rejting bez korjenitih promjena u stranci. Za njega je spominjanje Sanadera u negativnom kontekstu dio unutar stranačkih preslagivanja.

– Sasvim je uobičajeno kod nas i u svijetu da novo vodstvo prikaže sebe kao potpunu suprotnost od bivšeg koje je smijenilo – rekao je Grubeša

Dodao je da je očekivano da izopčeni član stranke postane negativac te da se na loš način govori o njemu. Za Grubišu je puno važnije hoće li se HDZ uspjeti riješiti sindroma karizmatskog vođe kakav je bio Sanader. Također se osvrnuo na činjenicu da aktualno vodstvo opterećeno stigmom da ih je imenovao bivši premjer.

Ni u gradskoj organizaciji HDZ-a nije došlo do velikih kadrovskih promjena. Iako je s predsjedničkog mjesta smijenjen Jasen Mesić i oduzet mu je službeni auto on je ostao predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u skupštini. On i dalje održava konferencije za novinare no na njima nema Jandrokovića. Također često se događa da Mesića nema na skupovima gdje je Jandroković. Hoće li doći do političkog sukoba njih dvojice vrijeme će pokazati ali je činjenica da je njihova suradnja minimalna.