Zafranović: Srce mi je oduvijek u Zagrebu

Autor: Andrea Blažević 2/25/2010 23:29

‘One ‘, izložba fotografa Marina Vajdića otvorena je u četvrtak, 25. veljače u zaprešičkom Rock Caffeu. Upravo sam naziv simbolizira cijelu izložbu. Riječ je o jednoj fotografiji koja je prenijeta na medij dvadeset keramičkih pločica, da bi se na kraju dobio svojevrsni mozaik, razbijajući fotografiju na dvadesetak pločica.

-.-Veronika Gamulin-.-– Tražeći nove metode izražaja u fotografskom mediju, došao sam do tehnike otiska fotografije na keramičkim pločicama. Ideja prebacivanja fotografije na medij poput pločica, umjesto na klasični fotografski papir, učinila mi se jako zanimljivim, odnosno ne suhoparnim. Tako sam došao do nove metode, a bio sam inspiriran svojom bliskom prijateljicom koja me potiče na nova razmišljanja u vezi umjetnosti – izjavio je autor izložbe Marin Vajdić.

Na fotografiji se nalazi prikaz Davora Gobca s koncerta Psihomodo Popa iz kluba Boogaloo kada su slavili 26 godina od osnutka benda. Slika je snimljena prije godinu dana.

U sklopu izložbe mogao se vidjeti i prezentacija ostalih fotografija s koncerta.

– Nije loše, i ja sam naručio 100 kvadratnih metara za interijer – rekao je kroz šalu Davor Gobac koji je i otvorio izložbu.

Pred prepunim kafićem Gobac je otvorio izložbu, te se u svom standardnom izdanju, šalio na svoj račun publike i autora. Od poznatih ličnosti osim frontmena Psihomodo Popa, našao se i poznati filmski redatelj Lordan Zafranović i suvremena umjetnica Dan Philippe.

-.-Veronika Gamulin-.-– Marina znam već nekoliko godina, surađivali smo na nekoliko projekata, i fotografirao me za nekoliko časopisa. Moram priznati da je tehnika vrlo neobična u umjetničkim smjernicama. Sviđa mi se kako je autor raščlanio jednu fotografiju u toliko segmenata od kojih su pojedini izvrsni kao cjeline same za sebe – rekao je Lordan Zafranović kao komentar na cjelokupnu izložbu.

Redatelj je naglasilo kako sutra putuje za Prag, svoj drugi dom. Razlog tome je novi međunarodni projekt na kojem radi. Unutar Hrvatske angažiran je na seriji o Titu u produkciji Hrvatske televizije.

– Srce mi je oduvijek u Zagrebu, a dužnost i drugi dom u Pragu. Želim da ‘stanete’ na Prag i osjetite njegovu lakoću – rekao je za kraj u ‘kunderovskom’ stilu poznati redatelj.

-.-Veronika Gamulin-.-Konceptulna umjetnica Dan Philippe došla je na izložbu u svom ekstravagantnom outfitu heroine budućnosti. Naglasila je kako u hrvatskom društvu nema sluha za nova stremljenja i nove umjetničke izražaje, koji pomiču granice klasičnih medija.

– Za sve što je inovativno na ovim prostorima nema sluha. Ne treba se predati i mora se biti agresivan da se dođe do željenih rezultata – izjavila je umjetnica kao osvrt na izložbu i kritiku na umjetničke milje.

 

 

 >>>POGJEDAJTE FOTOGALERIJU