Proizvodi hrvatskih otoka na sajmu usred Zagreba

3/26/2010 14:52

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Otočne proizvođače koji na Uskršnjem sajmu od 26. ožujka do 2. travnja 2010. na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića izlažu svoje proizvode s oznakom kvalitete ‘Hrvatski otočni proizvod’ obišao je i državni tajnik za more Mario Babić.

Otočni proizvodi od 25 proizvođača bit će svakodnevno od 8 do 20 sati izloženi na posebno obilježenim štandovima, za koje je potporu dalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na sajmu će se predstaviti proizvodi s hrvatskih otoka među kojima su vina s Visa, Korčule, Pelješca, Hvara, maslinova ulja s Visa, Dugog otoka, Brača i Korčule, paški sirevi, brački fini sapuni, rapska torta, korčulanski tradicionalni kolači, viški hib, džemovi i likeri s Pelješca, Visa, Korčule i Lastova, suveniri od bračkog kamena, proizvodi od lavande s Hvara i Raba, med s Hvara, proizvodi od vune s Cresa.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom ‘Hrvatski otočni proizvod’ s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Oznaku kvalitete ‘Hrvatski otočni proizvod’ do sada je dobilo 46 otočnih proizvođača za 97 proizvoda i proizvodnih linija.

Godišnje država u otoke uloži oko 1,6 milijardi kuna za poboljšanje uvjeta života i stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva, a putem resornog Ministarstva otocima se godišnje dodjeli oko 550 milijuna kuna subvencija za pomorsko i cestovno prometno povezivanje, vodoopskrbu, distribuciju ukapljenog naftnog plina i poticanje otočnih poslodavaca. 

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU OTOČNIH PROIZVODA IZLOŽENIH NA TRGU BANA JELAČIĆA