“Pristupačna budućnost” – svima!

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti održana je konferencija pod nazivom “pristupačna budućnost” koja se bavi temama rješavanja izazova s kojima se u modernom društvu suočavaju osobe s invaliditetom.

Tonko Obuljen, predsjednik HAKOM-a: “Ono što zagovaraju udruge i što je jako važno, je to da se razvijaju takve usluge od početka da su pristupačne, a ne da se prilagođavaju naknadno, nego treba surađivati s udrugama i pitati osobe s invaliditetom jer oni znaju najbolje i to je HAKOM-ova ideja da kada god se nešto radi da se ne radi samo za osobe koje mogu sve nego i za osobe koje su na neki način ograničene.”

Napominje kako bi upravo javne aplikacije morale biti od početka programirane tako da su pristupačne osobama s invaliditetom.

Malim koracima ide se naprijed ali činjenica je ta da se u sam razvitak moderne tehnologije najmanje uključuju upravo krajnji korisnici, a na to bi se trebalo obratiti najviše pozornosti.

Alma Zulim iz , udruge gluhih i nagluhih Istarske županije rekla nam je konkretne probeme s kojima se susreću: “U velikoj većini osobe koje koriste slušna pomagala kada dođu npr. negdje u banku nemaju prilagođena pomagala, ne mogu ući u kazalište jer nema titlova, ne mogu gledati televiziju jer nema titlova niti prijevoda na znakovni jezik, to je veliki problem.”

Ivana Rašan, viši asistent Zavoda za komunikacije FER-a: “FER već dugi niz godina, radi na razvoju različitih rješenja za osobe s invaliditetom u kontekstu poboljšanja kvalitete njihovog života kako bi mogli koristiti razne informacije, konzumirati sadržaj i sl. uz to pokušavamo podići svijet o tome koliko je važno uključiti suradnju s krajnjim korisnicima i koliko je ova tehnologija nešto što bi trebalo postati uobičajeno u svakodnevici. “

Poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom ili osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju imaju pravo na neke mjesečne poticaje kako bi im se olakšalo poslovanje te poticalo u zapošljavanju marginaliziranih osoba. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osigurava čitavu lepezu poticaja, kojima se kroz financijsku, stručnu i tehničku podršku osiguravaju resursi za pristupačno i prikladno radno okruženje za svakog pojedinca.

I Poslovni dnevnik kroz projekt “iskustvo zlata vrijedi” već dugi niz godina nastoji studentima invaliditetom pronaći praksu, a iznimno su ponosni na to što su neki studenti nakon završene prakse postali stalni zaposlenici.

Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom: “Vidimo neusklađenost između obrazovanja i svijeta rada. Postoji predrasuda da su za osobe s invaliditetom važne samo područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi to nikako nije točno, jer su jednako važni i obrazovanje i zapošljavanje. S jedne strane imamo odmak sustava obrazovanja i nedovoljno razvijanje kompetencija i sposobnosti kod osoba s invaliditetom, a s druge strane poslodavci imaju predrasude misleći da zapošljavanjem osobe s invaliditetom neće dobiti osobu koja će moći u potpunosti obavljati posao, a rezultati zapravo dokazuju suprotno, oni su vrlo lojalni svojim poslodavcima i čuvaju svoje radno mjesto jer su zahvalni na prilici koju su dobili. “

Osobama s invaliditetom treba omogućiti potpuno sudjelovanje u životu, pomoći im i dati im medijski prostor, dati im do znanja da nisu zaboravljeni konkretnim angažmanom kako bi im se olakšala svakodnevica.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA