Stanovnici Španskog ogorčeni zbog uvođenja naplate parkiranja

U više navrata Gradska uprava pokušala je uvesti naplatu parkinga u Gradskoj četvrti Stenjevec. Posljednja dva saziva Vijeća gradske četvrti Stenjevec takve su prijedloge odbijali, osim uvođenja sustava naplate kod tržnice Špansko

Foto: Ana Stilinović

Stanovnike Španskog neugodno je iznenadila vijest kako s današnjim danom započinje naplata parkinga u ulici Vilima Korajca.

– Mi smo pisali peticije, ali očito ništa od toga. Ovo je sramota – rekao je nezadovoljni stanovnik ulice Vilima Korajca.

– Mislim da nije u redu ovo što su napravili. Građani uvijek na kraju ispaštaju za sve – dodao je susjed Ivan.

– Nažalost, nisam kupio garažu kada sam kupovao stan i sad sam se doveo do toga da ispred zgrade moram plaćati parking. Ovo je apsurdno, nitko nas ništa nije pisao – izjavio je ogorčeni stanovnik.

Prema riječima člana Vijeća Gradske četvrti Stenjevec Vladimira Andrića, prijedlog naplate parkinga uvršten je na dnevni red Vijeća Gradske četvrti Stenjevec prije dva tjedna, no točka je skinuta s dnevnog reda. Zaključak je bio da radno tijelo za promet i Vijeće gradske četvrti organizira sastanak sa stanovnicima ulice i članovima Mjesnog odbora Špansko – sjever, ali je isti otkazan dan prije.

– Dan prije sastanka sjednica je odgođena zbog bojazni i informacija da se ljudi čak putem društvenih mreža bune. Prije sedam dana ljude je po vozilima dočekala informacija o naplati parkiranja s današnjim danom i tu je aparat iza nas. Pita li se išta građane i Vijeće gradske četvrti ili Grad postaje samouprava jednog čovjeka? – upitao se član Vijeća Gradske četvrti Stenjevec Vladimir Andrić.

– Građani bi se trebali zapitati jer ovo je periferija zapadnog dijela grada, a ako smo mi prvi na redu, možete misliti kako će biti s ostalim dijelovima Grada – dodao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Trešnjevka – jug Mario Lucijetić.

Gradski zastupnik Darko Klasić smatra kako je ovo nastavak gradonačelnikovog plana iz 2013. godine da se proširi parkirna zona na cijeli Grad Zagreb.

– Zašto pošteno ne kaže da je Zagrebački holding u financijskim problemima pa da treba napuniti kasu? Ovdje se nije pitalo ni građane ni mjesnu samoupravu, stoga mislim da je ova odluka gradske vlasti suprotna željama građanima – rekao je Klasić.

Građani strahuju kako će naplata parkinga biti uvedena i u ostale dijelove naselja. Na kraju krajeva, oni su ti koji će sve platiti, a povratno neće dobiti garanciju za parkirno mjesto.