Primjer dobre prakse dvosmjenskog rada vrtića dolazi iz Opatije i Matulja

Kada čak dva projekta uspiju povući iz Europskih fondova nepovratni iznos, a sve na dobrobit onih najmlađih, onda je to vijest koja zaslužuje svaku pohvalu

Dok je u Zagrebu najčešće problem uopće dobiti mjesto u vrtiću, u Opatiji i Matuljima otišli su korak dalje i, uz pomoć dobivenih sredstava iz EU, osigurali roditeljima vrtićke djece dvosmjenski rad, što je u današnje vrijeme značajan iskorak koji doprinosi boljoj ravnoteži između poslovnih i obiteljskih obaveza.

– Projekt će pomoći roditeljima jer imamo puno zaposlenih roditelja koji, nažalost, ne znaju od danas do sutra koje im je radno vrijeme i kako zbrinuti svoju djecu kvalitetno i na siguran način. Ovaj smjenski rad koji pružamo u Velom Brgudu i našem centralnom objektu u Matuljima, omogućit će im da svoju djecu ostave kod odgojitelja koji će s njima i u tim poslijepodnevnim i večernjim satima provoditi kvalitetan odgojno-obrazovni rad – istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić.

Radno vrijeme vrtića uvođenjem dvosmjenskog rada prilagodilo se radnom vremenu roditelja koji sada svoju djecu mogu ostaviti u vrtiću kada njima to odgovara.

– Smjenski rad se odvija u vrtiću Opatija u periodu od 6 do 21, roditelji koji rade u popodnevnoj smjeni mogu kasnije dovesti dijete u vrtić i kasnije doći po njega, ali što je najvažnije, dijete može boraviti u vrtiću maksimalno 10 sati – objasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.

Potrebe roditelja za dvosmjenskim radom bile su očigledne pa prijavljivanje projekta na natječaj nije dolazilo u pitanje.

– Mi smo se uključili u ovaj projekt jer smo proveli anketu među roditeljima i vidjeli da postoji interes za smjenski rad. Temeljem njihovih iskaza odlučili smo napisati projekt te smo dobili sredstva u iznosu većem od 3 milijuna kuna – iznosi Stepić.

Sličan iznos dobio je i projekt Dječjeg vrtića Opatija, a jedni i drugi osim uvođenja smjenskog rada iskoristili su sredstva i za zapošljavanje stručnog kadra.

– Kroz projekt smo zaposlili tri odgajatelja i rehabilitatora odnosno asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, zatim kuharicu i čistačicu na pola radnog vremena te koordinatora – kaže Jelić dok ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji ističe kako su uz pomoć Europskih sredstava zaposlili logopeda koji je prijeko potreban jer u vrtiću čak između 70 i 100 djece ima neku govornu poteškoću.

Na novi način rada osim roditelja i djece morali su se prilagoditi i sami odgajatelji.

– Mnogi roditelji su me pitali zašto baš smjenski rad, imaš treću smjenu, imaš dijete, bit će ti teško. Ipak, za mene je to novi izazov jer u sedam sam godina prakse prošao sve vrtićke skupine, a ovo definitivno nešto drugačije. Smatram da se uz dobru suradnju i volju sve može –  priča nam odgajatelj u dječjem vriću Opatija Bojan Palmić.

Projekt je predstavljen roditeljima u jednom i drugom vrtiću uz prigodan program, no važno je naglasiti da su za uspješnu realizaciju zaslužne i lokalne samouprave, Općina Matulji i Grad Opatija koji su partneri projekta.

– Vrtić u Opatiji je po meni najbolji u cijeloj Hrvatskoj, a sada smo ovim projektom podigli standard rada i sadržaja samog vrtića – ističe zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić.

– Drago nam je da kroz ovaj projekt Dječjeg vrtića Matulji možemo pomoći mladim obiteljima koje se kao što svi znamo nalaze na sve zahtjevnijem tržištu rada, a to može predstavljati probleme za roditelje i djecu. Vrlo često predškolske ustanove nisu prilagođene takvom obliku rada pa nas veseli da smo pokrenuli ovaj projekt – rekla je zamjenica općinskog načelnika Općine Matulji Eni Šebalj.

Dobrobiti koje su ovi projekti donijeli djeci i njihovim roditeljima višestruki  su i mogu poslužiti kao primjer ravnateljima dječjih vrtića diljem Lijepe naše koji imaju namjeru aplicirati na sličan natječaj.

– Poruka svima koji mogu je da se prijave. Mi smo puno dobili ovim projektom, ne samo smjenski rad, nego čitavo unaprjeđenje samog odgojno obrazovnog sustava s dodatnim programima koje smo ugradili u projekt jer je to projekt omogućavao. Djeci smo tim programima obogatili svakodnevni rad i pojačali stručni tim. Mislim da u cijeloj Hrvatskoj nemaju ono što mi imamo danas – zaključila je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.