Prijetnje modernog doba: Vatrogasni zapovjednici glavnih gradova Europe sastali se u Zagrebu

Druga međunarodna konferencija vatrogasnih zapovjednika glavnih europskih gradova održava se u Zagrebu s ciljem pronalaženja zajedničkih rješenja prijetnjama modernog doba

U Hrvatskom institutu za povijest otvorena je II. Međunarodna konferenciju vatrogasnih zapovjednika glavnih gradova Europske unije koja se, od 11. do 13. svibnja, održava u organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.
Na drugoj konferenciji na kojoj sudjeluje 19 sudionika, predstavnici glavnih europskih gradova zajedničkim će snagama pokušati iznaći bolja rješenja u zaštiti svih građana Europske unije.

– Međusobno se podržavamo i na neki način pokušavamo vršiti pritisak na Europu da se donesu zakoni, neke legislative, koje će ići u korist nama i svim državljanima Europe – istaknuo je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih dok je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatko Križanić dodao kako svim našim sugrađanima žele osigurati siguran život i na taj način pokazati da su vatrogasci Grada Zagreba u svakom trenutku spremni za djelovanje.

U palači Dverce gradonačelnik Milan Bandić primio je sudionike konferencije, a tom je prigodom uručio priznanje zapovjedniku Vatrogasne brigade Pariza – grada u kojem je prošle godine, na inicijativu zapovjednika Boutinauda, započela cijela priča.

– Kao što sam rekao mojim kolegama prošle godine, za ovu inicijativu sam se odlučio jer sam shvatio da se svi europski gradovi suočavaju s istim ili sličnim problemima vezanim uz naše djelovanje. Mi se svi suočavamo s novim prijetnjama i moramo ići u korak s vremenom – objasnio je zapovjednik Vatrogasne brigade Pariza Philippe Boutinaud.

Na trodnevnoj konferenciji uz zajedničke izazove i zajednička rješenja glavnih gradova Europske unije, najvažnija tema bit će prijetnje modernog doba, poput terorističkih napada, gdje je izuzetno važno da su vatrogasne postrojbe uvijek spremne.