Prijedlog Ulice grada Mariupolja, kao znak solidarnosti s Ukrajincima

Društvo hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva poslalo je gradskoj vlasti prijedlog da se jedna ulica u Zagrebu preimenuje u Ulicu grada Mariupolja, kao znak solidarnosti s ukrajinskim narodom. Osim toga, poslali su prijedlog Filharmoniji da prestanu izvoditi skladbe ruskih skladatelja dok traje ruska agresija. Đuro Vidmarović je bio hrvatski veleposlanik u Ukrajini od kraja 1994. do 1999, a danas vodi Društvo hrvatsko-ukrajinskoga prijateljstva.

Istaknuo je da bi bilo optimalno da se ta ulica dotiče Vukovarske ili Ukrajinske ulice. Preimenovanje ulice, bio bi znak solidarnosti Hrvatske s prijateljskim ukrajinskim narodom u teškom vremenu ruske agresije na Ukrajinu. Na ovaj prijedlog motivirali su ih međunarodni sportski savezi, koji su zabranili ruskim sportašima, izuzev tenisačima, nastup na međunarodnim natjecanjima.

 

Posjetio je Ukrajinu 2014. godine u važnom periodu Euromajdana, odnosno masovnih prosvjeda protiv tadašnje proruske vlade u Ukrajini koja je odbila potpisati sporazum o integraciji s EU. “Još su 2014. ukrajinski ljudi pokazali da žele demokratsku suverenu europsku civiliziranu Ukrajinu, bez komunističkih refleksa, bez korupcije i birokratizma, naglasio je Vidmarović.” “Krimska platforma je veliki uspjeh hrvatske diplomacije. Zagrebu je povjerena čast i to je za Republiku Hrvatsku veliko priznanje.”, rekao je Đuro Vidmarović.  Nažalost i dalje postoje politički režimi koji ne poštuju načelo suverenosti i teritorijalnog integriteta. Vidmarović je zaključio kako je bolje spriječiti, nego liječiti.