Prekinite diskriminaciju pri upisu djece u vrtiće

Autor:: Tanja Molvarec 9/4/2010 13:24

– Umorni smo od obećanja koja već godinama slušamo od grada. Naša djeca moraju biti prioriteti. Nema dovoljno mjesta u vrtićima pa se nakrcavaju grupe već sada što nikako nije dobro. Prema propisima treba biti 25 djece na dvije tete i 30 djece nije prihvatljivo – kazala je Petra Razić Rogić, organizatorica mirnog prosvjeda iz građanske inicijative Vrtić za sve. Roditelji su se okupili kod Manduševca noseći transparente i bez previše buke pokazali koliko su nezadovljni odabirom kriterija za upise u vrtić, te pravilima koja ne vrijede za sve.

– Iako sam ja uspjela upisati svoje dijete, puno mojih prijatelja nisu to uspjeli. A imali su jednako zadovoljene uvjete kao i ja. Tek kada su pokrenuli neke veze, onda su najednom dobili mjesto. To nije u redu. Ne vrijede isti kriteriji za sve – ogorčena je Mirta, majka dvogodišnjeg Frana.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Vrtić za sve traže: Subvencionirajte stručne dadilje

Njeno razočarenje dijeli i Branimir Portada, koji ističe da je najveći problem previše kriterija za upis djece.

– Ako moje dijete ostane neupisano meni je nejasno zašto je to tako i zašto su neki drugi imali prednost pred njim.  Problem je i to što se traži da dijete ima do određenog datuma navršenu jednu godinu i ako to nema onda ne može biti upisano. Ne postoje jasni kriteriji koje dijete ima prednost a koje nema – kazao je Branimir.

Iz Gradskog ureda se pak brane brojkama koje su iznijeli na konferenciji za medije nakon otvorenja područnog objekta vrtića Šegrt Hlapić, te većim brojem mjesta u vrtićima ove godine. Međutim, to je slaba utjeha onima koji bezuspješno pokušavaju upisati svoje dijete, a kada im to ne uspije primorani su potražiti skuplju varijantu poput dadilje.

Organizatorica Razić Rogić istaknula je da imaju potporu pučke pravobraniteljice, a tu je i potpora Udruge Roda.  Iz Vrtića za sve traže transparentnost upisnih pravila te onemogućavanje svakog oblika upisivanja djece preko veze ili uz davanje mita osobama koje mogu iskoristiti očaj roditelja.

Traže i prekid diskriminacije djece prema mjesecu rođenja, abecednom redu prezimena i slično te traže subvencioniranje stručnih dadilja i privatnih vrtića.  Također, žele da se izradi zakonski okvitr koji bi onemogućio gradnju naselja i višekatnih stambenih zgrada bez osiguravanja dostatnog prostora za vrtić i školu.

>>> FOTOGALERIJU PROSVJEDA POGLEDAJTE OVDJE