Predstavljen projekt uključenja Roma u obrazovanje

Autor: Maria Horvat 10/2/2014 13:12

Predstavljen je projekt “Od jednakih prava ka jednakim mogućnostima” pokrenut s ciljem kvalitetnijeg uključivanja djece romske nacionalne manjine u redoviti sustav obrazovanja.

– Sve što se radi za djecu je neobično važno, pogotovo zato što imamo djecu kojima je potrebna podrška kako bi se oni nesmetano uključili u sustav. Isto tako dajemo podršku i njihovim roditeljima koji moraju dati svojoj djeci do znanja da imaju pravo na razvoj – kazala je Bosiljka Devernay iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Nositelj ovog projekta je i Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je oko 177 milijuna eura, a projekt se financira iz fondova Europske unije.

– Mi razvijamo model uključivanja djece u dječje vrtiće te rad udruga. Isto tako imamo tim stručnjaka koji pomažu djeci razvijati vještine i znanja te se djeca na taj način lakše uključuju u školu – dodala je Devernay.

Projekt sadržava informativne i edukativne radionice za roditelje koji su pripadnici romske nacionalne manjine te izradu dvojezičnih obrazovnih materijala za djecu. Doznajemo kako u vrtićima nije prisutna diskriminacija.

– U vrtićima nikako toga nema, mi kroz ovaj projekt razvijamo vještine i znanja i odgajatelja da budu senzibilni prema djeci romske nacionalne manjine jer oni trebaju dodatnu podršku – dodala je Devernay.