Predstavljen projekt ‘Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom’

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma danas je predstavljen projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom

Foto: www.zagreb.hr

Ukupna vrijednost Projekta je 30 milijuna kuna, od čega je osigurano 85%, odnosno, 25,5 milijuna kuna iz EU fondova, a rok provedbe je 48 mjeseci- do 23. srpnja 2022.

Zagrebački centar za gospodarenje otpadom osigurao je dodatnih 5% (1,5 milijuna kuna) od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava u iznosu još 1,5 milijuna kuna. Preostalih 5% vrijednosti Projekta osigurat će Grad Zagreba i Zagrebačka županija.

– Zagrebački otpad nije samo zagrebački, već i državni. Zahvaljujem se Ministarstvu zaštite okoliša i Zagrebačkoj županiji što se konačno krenulo zajednički raditi na zbrinjavanju otpada. Bez recikliranja i odvojenog prikupljanja otpada nema rješenja i što prije to shvatimo prije ćemo riješiti ovaj problem – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

– Zagrebačka županija će i dalje aktivno sudjelovati u procesu realizacije Projekta i želja nam je da se Centar u što kraćem roku izgradi. Svi zajedno moramo osvijestiti činjenicu da nije svaki otpad smeće, a mi smo se kroz pilot-projekte koje smo provodili u gradovima Županije uvjerili da se odvojenim prikupljanjem količina otpada može smanjiti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. 
 
Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba napomenuo jeda sustav gospodarenja otpadom više nije opcija već obaveza svih nas, a Centar će se nazaliti na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na Resniku.