Predstavljen program ZagrebDox-a 2023.

Devetnaesti ZagrebDox donosi nova izdanja programskih sekcija koje redovito pune kinodvorane. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox očekuje nas u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja 2023. godine.

– Želim reći da smo izrasli iz nekih teških godina, ali da su pred nama i neke neizvjesne. U tom međuprostoru između prošlosti i budućnosti mi smo smo smjestili svoj festival vrativši se na neku vrstu starog normalnog želeći pokazati bogatstvo dokumentaraca i dokumentarnih autora i zato je ovaj program nešto veći nego što su bili proteklih godina. On se vraća negdje na svoje korijene – rekao je Nenad Puhovski, direktor i osnivač ZGDOX-a.

– Također, kako se obično kaže na opći zahtjev vraćamo neke vrlo popularne programe kao što su glazbeni dox i happy dox tako da ne bude samo sve dramatično, mračno i turobno nego da naravno i tu pokažemo raznolikost i ljudima damo mogućnost izbora – nastavio je.

Happy Dox i Glazbeni globus se vraćaju, i to u vrlo, vrlo jakoj postavi! Glazba 90-ih u Hrvatskoj iznjedrila je izuzetno jaku rock scenu i niz rock i punk rock bendova. Dimitar Dimitrovski-Diba upravo je zbog te činjenice odlučio taj period u povijesti hrvatske rock scene trajno zabilježiti u dokumentarnom filmu ‘Iz sve snage’.

– Mi smo se odlučili za alternativni način proizvodnje filma pa smo produkciju fiktivno nazvali uradi sam produkcija bez ikakvih subvencija bez ikakvih novaca uspjeli smo snimiti sve najveće rock n roll zvijezde koje su se pojavile početkom 90-ih godina. Našli smo arhivu, uspjeli smo sve to posnimiti, napraviti film od 80 minuta za koji mogu reć da je, ako ništa drugo barem zabavan – rekao je Dimitar Dimitrovski Diba, jedan od autora.

Dokumentarci gledatelje mogu potaknuti na razmišljanje, rasplakati ih, ali ih mogu i rasplesati, raspjevati, nasmijati. Proteklih je godina opće ozračje tjeralo dokumentariste na teške teme, ozbiljne sadržaje i angažirane stavove. Koliko god nam bilo teško, tračak optimizma uvijek pronađe svoj put – osmijeh se uvijek nanovo pojavi na licu. I baš se tako, poput nenadanog osmijeha, na programu 19. ZagrebDoxa iznova pojavljuju neke stare, voljene programske sekcije.