Približava se 19. izdanje ZagrebDoxa!

U Zagreb se vraća najpoznatiji festival dokumentarnog filma!

Devetnaesti ZagrebDox donosi nova izdanja programskih sekcija koje redovito pune kinodvorane. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox očekuje nas u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja 2023. godine. Tim se povodom obratio Nenad Puhovski, direktor i osnivač ZagrebDoxa na press konferenciji za novinare: Želim reći da smo izrasli iz nekih teških godina, ali da su pred nama i neke neizvjesne. U tom međuprostoru između prošlosti i budućnosti mi smo smo smjestili svoj festival vrativši se na neku vrstu starog normalnog želeći pokazati bogatstvo dokumentaraca i dokumentarnih autora i zato je ovaj program nešto veći nego što su bili proteklih godina. On se vraća negdje na svoje korijene.

ZagrebDox je međunarodni festival dokumentarnog filma osnovan 2005. godine s ciljem da se gledateljima i stručnjacima pruži uvid u recentnu dokumentarističku produkciju, potakne nacionalna dokumentarna proizvodnja kao i da se ojača međunarodna te regionalna suradnja na polju koprodukcija. Natjecateljski program festivala podijeljen je na međunarodnu i regionalnu konkurenciju. Osim natjecateljskih, ZagrebDox ima i niz nenatjecateljskih programa – retrospektiva, filmova fokusiranih na pojedine teme, žanrove, tehnike i estetike.

Direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski najavio je i povratak glazbenih programa: Također, kako se obično kaže na opći zahtjev vraćamo neke vrlo popularne programe kao što su glazbeni dox i happy dox tako da ne bude samo sve dramatično, mračno i turobno nego da naravno i tu pokažemo raznolikost i ljudima damo mogućnost izbora.

Happy Dox i Glazbeni globus se vraćaju, i to u vrlo, vrlo jakoj postavi! Glazba 90-ih u Hrvatskoj iznjedrila je izuzetno jaku rock scenu i niz rock i punk rock bendova. Dimitar Dimitrovski-Diba upravo je zbog te činjenice odlučio taj period u povijesti hrvatske rock scene trajno zabilježiti u dokumentarnom filmu ‘Iz sve snage’: Mi smo se odlučili za alternativni način proizvodnje filma pa smo produkciju fiktivno nazvali uradi sam produkcija bez ikakvih subvencija bez ikakvih novaca uspjeli smo snimiti sve najveće rock n roll zvijezde koje su se pojavile početkom 90-ih godina. Našli smo arhivu, uspjeli smo sve to posnimiti, napraviti film od 80 minuta za koji mogu reć’ da je, ako ništa drugo barem zabavan– istaknuo je Dimitrovski.

Konverzija cijena zadala je svima nama poskupljenja na svakom koraku, ali iz ZagrebDoxa ponosni su što će ove godine cijene biti skoro pa iste kao i prošle, a više o tome rekao nam je Hrvoje Pukšec, producent: Ono što mi je posebno također zadovoljstvo, a to je da mi u konverziji cijena iz kuna u euro nismo radili prevelikih podizanja. Dakle, množili smo, dijelili i dobili iste one više-manje brojke kao i prošle godine. Uskoro kreće i prodaja karata.

Dokumentarci gledatelje mogu potaknuti na razmišljanje, rasplakati ih, ali ih mogu i rasplesati, raspjevati, nasmijati. Proteklih je godina opće ozračje tjeralo dokumentariste na teške teme, ozbiljne sadržaje i angažirane stavove. Koliko god nam bilo teško, tračak optimizma uvijek pronađe svoj put – osmijeh se uvijek nanovo pojavi na licu. I baš se tako, poput nenadanog osmijeha, na programu 19. ZagrebDoxa iznova pojavljuju neke stare, voljene programske sekcije.

Festival ne bi bio moguć bez vjernih partnera ZagrebDoxa: Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom društvu filmskih redatelja, UNHCR-u Hrvatska te brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i privatnim tvrtkama.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA