Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan bubrega

Na Cvjetnom trgu obilježen je Svjetski dan bubrega. Riječ je o globalnoj kampanji kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za zdravlje, te se promiču oblici prevencije, rano otkrivanje i liječenje bubrežnih bolesti. Tom prilikom građani su mogli izmjeriti krvi tlak i šećer u krvi.

– Naziv ovogodišnje kampanje je Zdravlje bubrega za sve, spremnost na neočekivano, podrška ranjivima. Kampanja je motivirana zbivanjima u svijetu, od elementarnih nepogoda do ratnih zbivanja i usmjerena je na funkcioniranje sustava u izvanrednim slučajevima. U tom smislu smo i pozicionirali kampanju, osim toga što nastojima informirati javnost o značenju kronične bubrežne bolesti, ali ove godine stavljamo akcent i na metode koje mogu pomoći funkcioniranju sustava u izvanrednim situacijama kao što je kućna metoda dijalize, poglavito kućna hemodijaliza. rekao je Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju.

Kampanja je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba koji, kako kaže Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, podržava sve javnozdravstvene akcije kojima je cilj podizanje svijesti o tome što mogu učiniti za svoje zdravlje.

– Kada govorimo o bolesti bubrega, svatko od nas može preventivno djelovati na prevenciju kronične bubrežne bolesti. Dolazi nam ljepše vrijeme, svaki trenutak je pravi trenutak za promjenu. Možemo napraviti puno toga, kada govorimo o zdravoj prehrani, o povećanom kretanju, kada govorimo o pacijentima koji su kronični bolesnici, oni moraju na vrijeme pratiti svoju bolest, otkriti je i javljati se na preventivne preglede. Oboljeli sugrađani redovito se trebaju kontrolirati kod svojih liječnika i barem jednom godišnje napraviti preventivni pregled.

Došli smo podržati ovo događanje i pozvati građane na preventivne preglede, rekla je Šentija Knežević:

– Kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, moždane bolesti, to su vodeći javnozdravstveni problemi. Hipertenzija, kao povišeni krvni tlak, je mjera koju možemo redovito kontrolirati, visoki tlak može biti upozorenje na brojne bolesti. Pozivamo građane na redovitu kontrolu, na zdravstveno prihvatljivo ponašanje i zdravije navike i da već danas, ako nisu, naprave nešto za svoje zdravlje.

Posebno nam je drago što je fokus na edukaciji građana, rekla je Vera Janković Katalinić, posebna savjetnica ministra zdravstva

– Uvijek koristimo priliku da pozovemo građane da se sami, koliko je to moguće, počnu uključivati u brigu o svom zdravlju. Puno je lakše bolesti liječiti i izliječiti ako ih otkrijemo na vrijeme. Jedna od reforskih tema je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda, vrlo brzo će ministar sa suradnicima obznaniti detalje tih preventivnih pregleda koji će ići kao pilot, u određenim županijama.

Riječ je o bolesti koja, u ranijim fazama, ne pokazuje gotovo nikave simptome, a kada se jave često je prekasno pa je jedino rješenje kemodijaliza.