Predstavljen europski projekt “Jednake mogućnosti” za slijepe i slabovidne osobe

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe predstavljen je projekt “Jednake mogućnosti” financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

– Projekt “Jednake mogućnosti” umjeren je prema slijepim i slabovidnim osobama, to je prvi europski projekt Udruge i portala Generacija.hr. Inače se na portalu bavimo socijalnim temama i ranjivim skupinama. Primjetili smo, analiza rada je pokazala da su slijepi i slabovidni u teškom položaju, i dalje se teško zapošljavaju. Postoje razne predrasude p oslodavaca, koje su neutemeljenje. Uz to, nedovoljan je broj prilagođene literature, nije im omogućen pristup cijeloživotnom obrazovanju. Kroz ovaj projekt htjeli smo s jedne strane educirati novinare da pišu o tim problemima. Imali smo četiri stručne edukacije za medijske djelatnike, oni su proizveli 70 objava na portalu Generacija.hr. Htjeli smo podići svijest o problemima osoba s oštećenim vidom. S druge strane, ciljana skupina su bili i mladi, slijepi i slabovidni, iznad 18 godina, koje aktivno traže posao, rekla je Maja Šubarić Mahmuljin, urednica medijskih objava.

Iako se čini da posla za slijepe i slabovidne nema, praksa je pokazala drugačije, no njihovo zapošljavanje je i dalje problem…

– Recimo, konkretno, rad u izdavaštvu. Mogu raditi u korekturi, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe radi nekoliko osoba. Korektura, lektura, to su područja gdje oni mogu, i moderna tehnologija im to omogućuje da se aktivno uključe. Mogu raditii na prilagodbi literature za slijepe i slabovidne, iako su to projekti koji traju godinu dana ili dvije, onda do novog projekta ostaju bez posla. Često rade na prilagodbi literature, na snimanju zvučnih knjiga, ali to je malo, malo je pozicija, trebalo bi im otvoriti šire mogućnosti zapošljavanja.
Iako je poslodavcima pri ruci mnoštvo poticaja za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, one se i dalje teško zapošljavaju…

– Čak bi za njih to trebalo biti poticajno, da zaposle takvu osobu, ali zbog predrasuda oni ne znaju koje su sposobnosti tih osoba, i često ih smatraju nedovoljno sposobnima za određenu poziciju. Oni čak mogu dobiti i sredstva za opremanje radnog mjesta, koje bi kompletno bilo prilagođeno slijepoj osobi, tu ne trebaju uložiti ni kune. Treba dobiti to rješenje, treba to opremiti, sačekati mjesec dana, možda se to poslodavcima ne isplati, ali poticaja svakako ima.

Veliki problem je nedostatak literature za slijepe i slabovidne, a ovim projektom je dijelom i to pokriveno…

– Mi smo kroz ovaj projekt prilagodili 20 zvučnih knjiga. Radili smo na poboljšanju kvalitete preuzimanja online knjiga iz naše specijalne knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”. Nabavili smo i multifunkcionalni printer koji nam pomaže u izradi udžbenika uvećanom tisku za slabovidne učenike. To će ojačati našu zakladu, da možemo puno više toga pružiti našim korisnicima, rekao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”.

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400 000 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK.