Pravi heroji današnjice

Pogledi su dio ljudske znatiželje

Ivona Šeparović, novinarka, voditeljica i glavna proakterica u zalaganju za bolja prava i uvjete osoba s invaliditetom, preselila se u Zagreb kako bi završila studij, nakon kojeg je pronašla i posao. Na prvu zvuči sasvim uobičajen život, jer Ivona ne živi ništa drugačije nego netko od nas, a jedino što ju razlikuje su dvije četveronožne štake koje su joj glavni i najveći životni prijatelji.

Mislim da je ključno kako osoba vidi samu sebe, mene je moja obitelj naučila da poštujem druge i da preuzimam odgovornost za svoje postupke, pogreške i odluke. Odsutnost prezaštićivanja je ključna u odgoju, jer je važno da svaka osoba s invaliditetom vidi svoje sposobnosti. Upravo će tada znati što želi u životu i pokušati to ostvariti, a okolina će im samo pripomoći u tome – govori nam Ivona.

Kada smo ju pitali za diskriminaciju i je li ju doživjela Ivona je samo kratko odgovorila kako je to za nju – dvosmjerna ulica-. Ova dama čistog srca mržnju drugih zbog svog invaliditeta ne vidi, već kada ju netko na ulici i pogleda, misli da je to zbog njezinih žarko ružičastih naočala.

Ne zamjera nikome ništa jer kako kaže –normalno je pogledati, zamijetiti da je netko drugačiji, to je čisto ljudska znatiželja.

Svakoga od nas barem su jednom u životu pitali tko nam je uzor, a mi ih često tražimo u poznatim osobama, Hollywoodskim glumcima, a zaboravljamo da su pravi heroji tik do nas. Ivona je jedna od njih, nikad se ne žali i nikada joj ništa nije teško. Stoga se nadamo da ćete i vi pronaći jednu Ivonu u svom životu i naučiti prave vrijednosti života, jer ova naša, nas je puno naučila.