Hoćemo li opet viđati prazne ugostiteljske objekte?

Ugositelji na rubu snage

Nove odluke vezane uz Covid potvrde stupaju na snagu, a sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi da je vlada za kontrolu covid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, a oni te zahtjeve ne mogu ispuniti jer  već duže vremena rade s kritičnim nedostatkom radnog kadra.

– Ono što mi mislimo, da će se s covid potvrdama jako teško raditi u svim ugostiteljskim objektima. Cijelo vrijeme to naglašavamo u razgovorima sa Stožerom i pitamo se tko će te iste potvrde stalno kontrolirati?! – ističe Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

Nedavno su jedva dočekali otvorenje svojih objekata i povratak u normalan rad, a sada kada su napokon krenuli puniti kafiće i restorane, na snagu stupaju novi uvjeti i nova pravila.

U zadnje vrijeme se jako slabo priča o tome koliko su ugostitelji zapravo u problemima. Broj novozaraženih je sve veći, što znači da je time smanjena i posjećenost gostiju u našim objektima. Trenutno smo na otprilike 50% procijepljenosti hrvatskog stanovništva, što znači da bismo s covid potvrdama izgubili dio gostiju, odnosno onu drugu polovicu ne cijepljenih, jer im se ne omogućava ulazak u kafić ili restoran – naglašava Biljan samo za OTV. 

Među morem složenih informacija, postavlja se i pitanje tko će te covid potvrde svakodnevno kontrolirati s obzirom da bi za to trebale biti ovlaštene samo službene osobe?!

Ovo je odlično pitanje i hvala vam na njemu, jer upravo oko toga vodimo stalnu bitku sa Stožerom. Inspektori su ti koji bi trebali obilaziti ugostiteljske objekte i tražiti svakog gosta covid potvrdu. Uz sav posao koji naši konobari obavljaju, teško će pronaći vremena za kontrolu baš svakog gosta koje ušao i izašao iz kafića ili restorana, mi jednostavno smatramo da to nije u redu tražiti od osoblja – tvrdi dopredsjednik Udruge.

Nitko ne može utjecati na stav i mišljenje druge osobe, pa tako niti ja, tvrdi Biljan, koji svoje radnike može samo zamoliti da misle na svoje ali i zdravlje gostiju, te da se cijepe. – Nisu mi svi radnici cijepljeni, ali ja tu ne mogu puno učiniti, osim svakodnevno apelirati. Ovdje je sada u pitanju osobna razina odgovornosti svakog mog djelatnika da li se on želi cijepiti ili ne. No, moram vam doduše priznati kako nisam imao problema s onima starijima, dok se oni mlađi puno teže odlučuju na taj korak. Naravno, tu se postavlja i pitanje što ću ja djelatnikom koji se odbija cijepiti, a morat će tražiti covid potvrdu od gosta? Trenutno mi je jako teško pronaći odgovor na to pitanje, iako znam da će realizacija istog uskoro morati dogoditi. –

Odgovornost je riječ o kojoj slušamo već mjesecima, a upravo ona označava nadu za bolje sutra, za onaj dan kada više nećemo čitati članke o broju umrlih od virusa COVID-19 samo jer se nisu cijepili na vrijeme. Stoga, budite odgovorni i mislite na svoje zdravlje!