Poznate osobe u pohodu na Sljeme: “Svladajmo barijere da bismo eliminirali ginekološki rak i spasili živote”

Kako bolje iskoristiti dan nego provesti ga u prirodi? Mnogi Zagrepčani posljednje sunčane i tople dane koriste za šetnju Medvednicom jer dobro znaju da to itekako pridonosi zdravlju - kako tjelesnom, tako i mentalnom.

Foto: Press materijal

Toplo i sunčano subotnje jutro bilo je idealna prilika da se građani upute u šetnju Medvednicom do njenog vrha – Sljemena. Okupili su se u Gračanima i poslali poruku o važnosti kretanja za tjelesno, ali i mentalno zdravlje.

“Usporedite ovu prirodu sa zadimljenim kafićima. Kretanje je iznimno važno jer prevenira brojne bolesti”, kazao je prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

To dobro zna gospođa Nada Đurinec koja je preboljela rak dojke. Zdravlje joj je danas na prvom mjestu i cijeni ga više nego ikad prije. Danas redovito hoda pa joj je sudjelovanje u jednoj ovakvoj javnozdravstvenoj akciji kao što je Globaton uobičajeno.

“Gledam na život, a posebno zdravlje drugim očima. Redovito se krećem, dovoljno je i pola sata. Ustanite, samo nemojte sjediti”, poručila je Nada Đurinec.

Dovoljno je i 12 minuta dnevno što su početkom rujna također upozorili stručnjaci u sklopu akcije tijekom koje su 12 minuta šetali centrom Zagreba. Ovaj planinarski pohod koji smo posjetili je odvažniji pothvat.

“To je bila kondicijska priprema za današnji podvig u kojem ćemo parirati Stipi Božiću”, našalio se prof. dr. Eljuga. Naime, u šetnju su se uputili i alpinist Stipe Božić, kao i glumac Vedran Mlikota te veslač Mario Vekić.

Foto: Press materijal

“Liga već duži niz godina promiče Europskih 12 kodova protiv raka, koji uključuju i tjelesnu aktivnost te mi je čast biti njihovim ambasadorom kako bih pozvao sve građane na dovoljno kretanja i promjenu životnih navika koje mogu smanjiti pojavnost raka”, kazao je Vekić.

Građani, rekreativci, sportaši i liječnici nastavili su planinarenje stazom 57 do planinarske kućice na Snopljaku. Potom su preko Brestovca krenuli prema Staroj Lugarnici. Uz čestitke i veselje nakon dolaska na cilj zajedno su uživali u domaćim pićima prepričavajući iskustvo veselog planinarenja.