Poznaju li zagrebački biciklisti prometne propise? Što vas najviše smeta?

Iako je proljeće idealno vrijeme za vožnju biciklom, brojni Zagrepčani smatraju da se biciklističke staze trebaju dodatno opremiti

bicikl

Pravo proljetno, sunčano vrijeme koje smo dugo iščekivali potaknulo je brojne Zagrepčane da umjesto tramvaja, autobusa i auta kao prijevozno sredstvo odaberu bicikl. Tako, velik dio njih provozao se zagrebačkim ulicama, ali su i napomenuli kako bi se prometna infrastruktura, što se tiče biciklističkih staza, pod hitno hitno trebala promijeniti.

-Nitko ne ulaže u razvoj biciklizma, niti razvoj staza. U središtu grada i u nekim okolnim kvartovima bude da negdje ima staze pa nema, ima pa nema. Ne ulaže se dovoljno novca u infrastrukturu, ulaže se u parking, a ne u biciklističke staze kako bi se smanjila gužva u prometu-, kaže jedan od prolaznika koji se često vozi biciklom po Zagrebu.

-Nije dobro postavljena infrastruktura, niti je sigurno. Koliko sam ja upućen, nije to niti pravilno napravljeno kako su druge europske metropole to odvojile od automobilskog prijevoza. U nekim trenucima završavaju staze i ti nemaš gdje pa se onda i pješaci ljute na bicikliste, biciklisti na pješake i nastane kaos u prometu- nadodaje jedan prolaznik te kao dobar primjer države koja vodi računa o biciklističkim stazama navodi Nizozemsku gdje su staze odvojene kolnikom i svi zajedno ulaze u kružni tok bez smetnji.

Brojni Zagrepčani odabiru vožnju biciklom po Maksimiru, Bundeku ili Jarunu kako bi se odmorili i relaksirali tijekom vrućih proljetnih i ljetnih večeri te se nadamo kako će i ostali dijelovi grada postati jednako dostupni svim biciklistima.

Znaju li zagrebački biciklisti prometne propise?

Loading ... Loading ...