U zagrebački Zoološki vrt uskoro stiže nekoliko novih ptića

Zoološki vrt grada Zagreba posvetio se zaštiti ptica na način da učini površine na svom području sigurnijim za ptice u letu

Zooloski vrt ptice

Svi ljubitelji ptica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba mogu uživati u pogledu na čak 11 vrsta ptica, a posebno je zanimljivo i to što je trenutno u tijeku proces gnjižđenja na koji se čekalo cijelu zimu.

– Kada ptice nakon zime pustimo iz njihovih zimskih nastambi kreće buđenje prirode, a kreće i njihova sezona gniježđenja. Počinje i udvaranje te to zna biti izrazito bučno, zatim  prikupljaju razne materijale, a mi osiguramo dovoljno slame i grančica kako bi gradile gnijezdo. Sve ptice su zajedno i mogu normalno živjeti jedne s drugima u skladu jer su to inače kolokvijalne ptice koje se gnijezde u velikom broju i često se grupiraju po svojoj vrsti, ali se nekad i miješaju s ostalim vrstama – objasnio je Tomislav Krizmanović, edukator u Zoološkom vrtu.

Sam proces gniježđenja završit će na ljeto, no neke ptice imaju i drugo pa i treće leglo te čak i na jesen pokušavaju saviti gnijezdo.

Neke od zanimljivih ptica koje možete posjetiti u Zoološkom vrtu su balijski čvorak, ptica koja je pred izumiranjem, a iznimnu vrijednost ima i sokorska gugutka, vrsta koja je izumrla u prirodi. Trenutačno opstaje jedino zahvaljujući skrbi čovjeka, no planira se njezino ponovno naseljavanje u prirodu.