Pozitivna strana razdjelnika-umirovljenički par uštedi do 200 kuna!

Plaćamo li zaista koliko smo potrošili?

Prošlogodišnje studije su pokazale kako ugradnja razdjelnika u Hrvatskoj ipak nije isplativa. Studiju o ekonomskoj isplativosti ugradnje razdjelnika, u onim zgradama koje se griju na gradske toplane, izradio je Ekonomski institut u Zagrebu na uzorku o 22.475 stanova i 680.000 mjernih podataka kroz šest sezona grijanja. Ukazala je kako ekonomski razdjelnici ipak nisu isplativi. S ovim podatkom ne slažu se svi, doduše u manjem postotku vlasnici iskazuju zadovoljstvo zbog smanjenih računa za grijanje.

Zašto su se uopće ugrađivali razdjelnici?

Osnovni zahtjev modernog društva je da svatko plati ono što je, odnosno koliko je potrošio. Dakle, sve mora biti mjerljivo i na osnovu toga ispostavljen račun, razlog za ugradnju razdjelnika je i nastojanje da se stanare motivira na racionalno ponašanje prema toplinskoj energiji.
Gospođa Đurđa Novaković smatra kako je besmisleno grijati sve prostorije stana te u sred zime hodati kratkih rukava. Smatra kako je energetski mnogo više učinkovito prilagoditi se potrebama te namjestiti potrošnju prema osobnom odabiru.

Kako kaže umirovljenik Mladen Novaković, njemu su razdjelnici donijeli uštedu. Iako smatra da je još uvijek prerano uspoređivati cijene ove i prošle godine, ponajviše radi razlike u temperaturama, za sad uočava uštedu od gotovo 200 kuna. Smatra kako je javnost previše orijentirana protivnički prema razdjelnicima te se ne dozvoljava zadovoljnim korisnicima da izraze svoje stajalište vezano uz pozitivnu korelaciju između očitane potrošnje i plaćanja. I sam je uspoređivao račune te primjećuje razliku.

Napominje kako mnogi susjedi nisu zadovoljni razdjelnicima te kako nisu zadovoljni uštedom, no osobno ne bi volio da se razdjelnici ukinu.