Potpisana Rezolucija o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga

- Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina - naglasila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ivana Portolan Pajić

U palači Dverce, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je delegaciju Europske mreže gradova bez droge. Tom prilikom gradonačelnik je potpisati Rezoluciju o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga – ECAD.

Europska mreža gradova bez droga osnovana je 1994. na inicijativu grada Stockholma te predstavlja vodeću europsku mrežu organizacija gradova koji promiču Europu bez droga i predstavljaju milijune europskih građana.

ECAD okuplja 265 gradova u 30 europskih zemalja i podržava postojeće konvencije Ujedinjenih naroda o drogama koje se protive legalizaciji i potiču jačanje nacionalne i međunarodne suradnje u borbi protiv droge.

– Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina, no u istom razdoblju, nije uočen značajan porast potrošnje ostalih istraživanih droga. Ipak, treba naglasiti da je tijekom posljednjih nekoliko godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih amfetaminskih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na referentnu 2009. godinu, a taj je trend zadržan i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog nadziranja urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjiv izvor informacija o potrošnji droga u gradu Zagrebu. Rezultati takvog nadziranja važan su element u donošenju i provedbi kvalitetnih mjera za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droge, kao i za procjenu njihove učinkovitosti – naglasila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ivana Portolan Pajić.

Međunarodna iskustva i prakse Europske mreže gradova bez droga zasigurno će pomoći i Gradu Zagrebu u sustavnom rješavanju problema zloupotrebe droga te stvaranju još uspješnijih obrazovnih projekata koji će isticati važnost prevencije kao najboljeg alata u borbi protiv droga.