MILAN BANDIĆ: “O proceduri i zakonitosti GUP-a brinu prvenstveno pročelnici, a gradonačelnik se brine o tome da se GUP usvoji”

Klub gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez smatraju kako je GUP najznačajniji dokument Grada Zagreba, značajniji i od proračuna

Klub zastupnika lijevog bloka, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS – a) i Hrvatske stranke umirovljenika ( HSU – a ) Anka Mrak – Taritaš te Klub gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, održali su konferenciju za medije uoči 25. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Klub zastupnika lijevog bloka još jednom su naglasili kako izmjene Generalnog urbanističkog plana neće podržati, ali su se osvrnuli i na one točke koje su upravo zbog GUP-a prošle nezapaženo.

Tomislav Tomašević osvrnuo se na Sporazum o pročišćavanju otpadnih voda. Naglasio je kako je Državna revizija ocijenila ovaj Sporazum štetnim jer koncesionaru omogućuje oko 40% godišnje dobiti.

Na konferenciji se osvrnuo i na amandmane Klubova Bandić Milan 365 i HDZ -a koje su predali za vikend.

– Amandman Kluba Bandić Milan 365 po meni je najbezobrazniji amandman u povijesti Gradske skupštine Grada Zagreba – poručio je Tomašević.

Klub Bandić Milan 365 dostavio je 10 amandmana, prema kojima će se primjerice u donjogradskoj četvrti moći graditi jedan ili više nebodera.

– Što se tiče amandmana HDZ-a tu imamo dosta prenamjena iz zelenih površina u mješovitu i stambenu namjenu. Radi se konkretnim parcelama, a to je praska koja se treba zaustaviti jer takve stvari ne idu na javnu raspravu. Bojim se da se radi o konkretnim, pojedinačnim interesima koje onda pojedini zastupnici zadovoljavaju amandmanima na GUP, a na taj način se očito radi politička trgovina kojom se pokušava skupiti dovoljno ruku da taj GUP prođe na sjednici – dodao je Tomašević.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS – a) i Hrvatske stranke umirovljenika ( HSU – a ) Anka Mrak – Taritaš također je naglasila kako neće podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana.

– Prijedlog izmjene i dopune GUP-a protivan je odredbama Zakona o prostornom uređenju – istaknula je Mrak – Taritaš.

Najviše su ju od svega iznenadili pristigli amandmani.

– Sve linije obrane su pale. Sve brane su popustile i u Zagrebu kreće jedna poplava katastrofalnih razmjera gdje više ništa nije sveto. Od 2000. godine gradonačelnik Bandić pokušava kroz GUP namiriti interese svih svojih prijatelja, kumova i svih ostalih, ali sad se tu uključio i HDZ – naglasila je Mrak – Taritaš.

Izmjene Generalnog urbanističkog plana bila je neizbježna tema i konferencije Kluba gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez. Smatraju kako je GUP najznačajniji dokument Grada Zagreba, značajniji i od proračuna.

– Izmjena GUP-a Grada Zagreba kakva je sada predložena, pokazuje potpuni poraz javnog interesa nad kapitalom u Gradu Zagrebu – poručio je gradski zastupnik, Zvane Brumnić.

Klub gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske najviše je zasmetalo premještanje Hipodroma.

– Mi sada znamo, i vidimo u samom Prijedlogu GUP-a, kako se govori o “ex Hipodromu”, međutim, do današnjeg dana nije pronađena niti je u javnost došla informacija koja je alternativna, jednako kvalitetna i jednake veličine lokacija gdje bi se izmjestili svi konji koji se trenutno nalaze na Hipodromu – istaknuo je gradski zastupnik, Matej Mišić.

Na kraju su naglasili kako će kao Klub gradskih zastupnika iskoristiti svoje mogućnosti te će sutra, 10. srpnja, predložiti ostatku oporbenih Klubova, raspisivanje lokalnog referenduma.

Na sve se osvrnuo i čelni čovjek metropole, koji je potvrdio da o GUP-u za koji se toliko zalaže, ne zna apsolutno ništa, već se brine samo za usvajanje istoga. Kaže, o GUP-u brinu nadležni pročelnici, a gradonačelnik sluša samo struku.

– O proceduri i zakonitosti brinu prvenstveno pročelnici, a gradonačelnik se brine o tome da se GUP usvoji, a ja se u to razumijem kao i u ovu klimu ovdje u prostoriji. Eto, toliko se ja razumijem u to – poručio je Bandić.

Ako dobiju suglasnost Ministarstva graditeljstva, onda će sutra na sjednicu ići sa GUP-om, a ako ne, povući će ju s dnevnog reda.

– Ako je dobijemo, ići ćemo sa GUP-om sutra, ako je ne dobijemo, povući ću GUP i točka – naglasio je Bandić.