JEDAN OD NJIH 36 U ZAGREBU: U javnoj garaži na Kvaternikovom trgu postavljen defibrilator

Na području grada Zagreba postavljeno je ukupno 36 defibrilatora. Jedan takav, postavljen je i u javnoj garaži na Kvaternikovom trgu, a plan​ira ih ​se postaviti u sve javne garaže kako bi bili ​što dostupniji građanima

Automatski vanjski defibrilatori medicinski su uređaji koji se sve masovnije koriste u mnogim razvijenim europskim gradovima. Jedan od njih je i grad Zagreb u kojem ih je trenutno 36, a zadnji postavljen, onaj je u javnoj garaži na Kvaternikovom trgu.

– Ovom se projektu pridružila i podružnica Zagrebačkog holdinga – Zagrebparking te posebno educirala zaposlenike kako pružiti prvu pomoć unesrećenom u prvim sekundama, čekajući pritom dolazak hitnih službi – rekla je Olivera Jurković Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Zasad je educirano deset zaposlenika Zagrebparkinga, a plan je osnovnim postupcima oživljavanja educirati što veći broj građana i što veći broj djelatnika, ne samo Zagrebparkinga već i drugih podružnica Zagrebačkog holdinga

– Do kraja ih godine planiramo educirati još 40, a planovi za budućnost su educirati sve kontrolore kako bi na ulicama grada Zagreba mogli pomoći našim građanima ako to bude potrebno, jer upravo su oni ti  koji su svakodnevno prisutni na preko 35 tisuća parkirnih mjesta – kazala je Ana Preost, voditeljica podružnice Zagrebparking.

Osim u dvije zagrebačke javne garaže, defibrilatori su postavljeni na još 34 lokacije u Zagrebu. Neki od njih nalaze se na Trgu bana Jelačića, u Gradskoj ljekarni, na okretištima tramvaja, na autobusnom terminalu, na kraju pothodnika, na željezničkom kolodvoru itd.

Neke od naših sugrađana možemo spasiti ako odgovarajuća prva pomoć stigne dovoljno rano, jer svaka zakašnjela minuta reanimacije defibrilacijom pomoću automatskog defibrilatora smanjuje šanse za preživljavanje za 10%. Samo u Zagrebu, javno dostupnim defibrilatorima spašena su četiri života, a edukacijom ih se može spasiti još i više.