Posao liječene ovisnike štiti od povratka u ovisnost

Dom za ovisnike Zajednica Susret osmislio je projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja

Foto: Press materijal

 

Za uspješan povratak u društvo liječenim je ovisnicima nužan posao. Kako bi se pripremili za tržište rada, mnogi od njih spremni su obrazovati se, no većina programa za obrazovanje odraslih osoba nije prilagođena njihovim sposobnostima.

Zbog toga je Dom za ovisnike Zajednica Susret osmislio projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj.
Prilagođeni obrazovni programi provode se u terapijskim centrima Cista Velika kraj Splita i Ivanovac kraj Okučana gdje su smješteni liječeni ovisnici. Četrdesetak njih sada se obrazuje za montera suhe gradnje, pekara, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara.

– Projekt je usmjeren na rješavanje nekih poteškoća s kojima se u obrazovanju susreću liječeni ovisnici, od kojih su najizraženije teškoće u razumijevanju i usvajanju novih znanja. Uvažavajući to Dom za ovisnike Zajednica Susret je inicirao izradu prilagođenih obrazovnih programa koji će liječenim ovisnicima omogućiti stjecanje novih vještina individualiziranim pristupom. Četiri obrazovna programa stvorena su imajući u vidu kognitivne sposobnosti i osobne sklonosti liječenih ovisnika te, s druge strane, potrebe tržišta rada u Splitsko-dalmatinskoj i Brodsko-posavskoj županiji gdje se liječeni ovisnici obrazuju – rekla je ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret Suzana Horvat Kutle

Kako bi se kod liječenih ovisnika pospješile kognitivne sposobnosti, pri njihovu obrazovanju koristi se neurofeedback protokol. Riječ je o inovativnom pristupu u obrazovanju liječenih ovisnika. Budući da je liječenim ovisnicima nužno pomoći i pri integraciji u radnu sredinu te zadržavanju posla, u sklopu projekta prolaze i radionice mekih vještina.

– Ovaj projekt u skladu je s Projektom resocijalizacije liječenih ovisnika Vlade Republike Hrvatske koji se u koordinaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga provodi od 2007. godine, a čiji su ciljevi školovanje, poticanje zapošljavanja i uspješna socijalna reintegracija bivših ovisnika. U nadolazećem će razdoblju Ured u suradnji s nadležnim državnim tijelima osmisliti mjere za poticanje školovanja liječenih ovisnika u odgovarajućim zanimanjima, a s ciljem poticanja njihovog zapošljavanja kao najvažnijeg čimbenika za njihovo uključivanje u život u zajednici – istaknula savjetnica u Vladi Republike Hrvatske i Vladinu uredu za suzbijanje zloporabe droga Jadranka Ivandić Zimić.

Projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja provodi se pod motom ‘Nove vještine za nove životne izazove’. Ukupna vrijednost projekta je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.