Pored svega, glavna tema u državi je – smeće

Sarah Srdar

Autor: Sarah Srdar 10/23/2013 9:32

Kao da je proljeće, narod se poveselio čišćenju šupa, tavana, ormara i iznio glomazni otpad na ulice, unatoč molbama iz Čistoće da još neko vrijeme uživamo u (ne)potrepštinama. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dokazalo je kako radi pa su tako krenuli pečatiti odlagališta otpada. Među prvima je ‘pao’ Zaprešić, ali su uspjeli pribaviti dozvole potrebne za rad pa su ‘Novi dvori’ ponovno u pogonu. 

Na Jakuševec se, s druge strane, ne smije do daljnjega voziti ormare, krevete, stolce, ukratko sve ono što sada stoji odbačeno pred mnogim zgradama u metropoli, a posebno u centru grada jer baš je dobro uigrani kotač stao kad su, eto, oni bili na redu za odvoz.

Sarah Srdar-.--.-Tematska sjednica Odbora za zaštitu okolišaO otpada se šuškalo nekoliko dana i na Gornjem gradu. Naime, skupštinski Odbor za zaštitu okoliša sazvao je tematsku sjednicu koja je konačno održana, a interes zastupnika, predstavnika Grada, ali i medija je zadovoljio sva očekivanja. U klupama se doslovno tražilo mjesto više.

Ovo je zapravo bio svojevrstan uvod u ono što nas čeka u studenom ili prosincu, ovisno o tome kad će se prikupiti potrebni materijali, a to je tematska sjednica Gradske skupštine.

Da bi se imalo što ‘razvlačiti’ u medijima pobrinuo se gradonačelnik Milan Bandić koji je, kako je i sam zaključio, ispalio metak rekavši da je po njemu rješenje gorućeg problema zagrebačkog otpada izgradnja spalionice u Resniku/Ivanjoj Reci. 

Mišljenje tamošnjeg stanovništva već je dobro poznato – oni ne žele smeće u svom dvorištu. Ali gradski zastupnik Vladimir Ferdelji smatra kako se otvaranjem ovog pitanja pokreće rješavanje problema otpada svih građana Zagreba pa je potrebno uključiti sve raspoložive stručnjake, napraviti sva potrebna mjerenja i istraživanja, a samim time dobiti kvalitetnu podlogu, a ako treba i raspisati referendum na razini grada.

U svakom slučaju, a svjestan je toga i prvi čovjek grada, već idućeg bi se tjedna mogle okupiti raznorazne ‘zelene’ udruge i aktivisti, pozvati stanare pa da svi zajedno prosvjeduju. A alternativno rješenje, nažalost, ne nudi nitko. Nisam stručnjak, ali po nekoj logici zaključujem da je bolje riješiti pitanje Centra za gospodarenje otpadom do 2018. godine pa ne dati ‘lovu’ Europi koja će nam debelo naplatiti prepucavanja i prosvjede. Na kraju krajeva, kazne ćemo plaćati mi, zar ne?

Sumo sumarum, gdje god se okrenem, govori se o ‘smeću’. Što drugo očekivati od države koja je sama po sebi, kako kažu mnogi nezadovoljni građani, smeće?