Ponos Hrvatske za projekt nabave električnih autića najmlađim pacijentima u KBC Zagreb

Dodjela nagrade Ponos Hrvatske ovogodišnjim laureatima će se održati u utorak, 1. ožujka 2022. godine

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ i Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, su ovogodišnji ponosni laureati nagrade Ponos Hrvatske zahvaljujući projektu nabave dječjih električnih autića za najmlađe pacijente u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Početkom prosinca 2020. godine, u suradnji s pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb Anom Ljubas, službeno je pokrenut projekt nabave dječjih električnih autića najmlađim pacijentima u KBC Zagreb. Podrška i odaziv donatora je bio iznimno velik zahvaljujući čemu su prvi dječji električni autići isporučeni već kroz nekoliko dana na pedijatrijske odjele KBC-a Zagreb.

„Vjerovali smo u ovu ideju od samog početka, ali nismo ni sanjali da će imati ovakav odjek u javnosti i da će baš ovaj projekt biti razlog zbog kojeg će nagrada Ponos Hrvatske doći u naše ruke. Istraživanja i iskustva u svijetu pokazuju da korištenje dječjih električnih autića za odlaske najmlađih pacijenata na terapije i u operacijske sale zbog različitih operativnih zahvata iznimno pozitivno utječe na psihofizičko stanje djeteta a samim time i na brzinu i uspjeh liječenja. Osim toga, dječji električni autići pomažu i u razvoju dječje svijesti o prostoru, spretnosti i finih motoričkih sposobnosti kroz jednostavnu vožnju i zabavu. Na ovaj način želimo podići kvalitetu života oboljele djece u bolničkom okruženju i omogućiti da imaju pozitivno iskustvo boravka u istome“, izjavio je Ivan Soldo, predsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Projekt se nastavlja s ciljem doniranja dječjih električnih autića drugim bolnicama diljem Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ponosni dobitnici su složni u namjeri da, uz pomoć dobrih ljudi i donatora, omoguće da dječji električni autići budu sastavni dio dječjih bolničkih odjela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer svako dijete ima pravo na pozitivne emocije i pozitivno psihofizičko stanje tijekom liječenja.

„Otkad su dječji autići postali dio zdravstvene usluge na dječjim odjelima KBC-a Zagreb, puno je manje tuge, stresa i ostalih negativnih emocija koje prate stanje bolesti. To je uvelike olakšalo i rad medicinskom osoblju jer sada se naši mali pacijenti puno lakše odvajaju od roditelja i sa smiješkom odlaze na preglede i u operacijske sale“, istaknula je Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u KBC Zagreb.

Udruga kontinuirano kroz svoj rad i djelovanje osmišljava, organizira i provodi projekte čiji je krajnji cilj humanizacija bolničkog okruženja kroz oplemenjivanje bolničkih prostora različitim zabavnim i edukativnim sadržajima što doprinosi unaprjeđivanju kvalitete psihosocijalne podrške najranjivijim skupinama društva tijekom bolničkog liječenja.

Dodjela nagrade Ponos Hrvatske ovogodišnjim laureatima će se održati u utorak, 1. ožujka 2022. godine.