Ponašanje u prometu tijekom snježnog vikenda: 1.103 prekoračenja brzine i 144 vozača pod utjecajem alkohola

Policijski službenici svih policijskih uprava od 8. do 10. siječnja 2021. godine utvrdili su 2.727 prekršaja

Foto: Zagrebancija.com

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 8. do 10. siječnja 2021. godine utvrdili su 2.727 prekršaja od čega izdvajamo:

– 144 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,55 g/kg izmjerena na području PU primorsko – goranske,

– 1.103 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU krapinsko – zagorske, 216 km/h,

 314 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– 138 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 36 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka, 169 prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, 73 prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 29 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 31 do 40 godina (38 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00  g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa zatečeno je 11 osoba koje su bili ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 14 takvih prekršaja, od čega najviše:

upravljanje prije stjecanja prava – 3,

nedopuštena koncentracija alkohola – 3,

odbijanje testiranja na droge – 2 i

upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom – 6.

Iz tog razloga tri vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv osam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 8. do 10. siječnja 2021. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodila se 31 prometna nesreća sa nastradalim osobama. U jednoj nesreći poginula je jedna osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđena su 34 sudionika.

Prema statističkim pokazateljima, tijekom 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine (297 poginulih). Osim toga, evidentirano je i smanjenje drugih pokazatelja: ukupnog broja prometnih nesreća za 17,0% (2020. – 26.052; 2019. – 31.396), teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 10,2% (2020. – 2.268; 2019. – 2.525) i lakše ozlijeđenih osoba za 26,0% (2020. – 7.695; 2019. – 10.402), u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu

 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
 • u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.