Policija preko telefona čula buku i rekla bježite

Autor:: Matea Damjanović 8/16/2010 17:12

Mirna subotnja večer Miljenki Debeljak pretvorila se u pravu noćnu moru. Oko 22 sata njezina kći Kristina čula je škripanje u spavaćoj sobi. U trenutku se dogodio scenarij koji nitko ne bi poželio u svom domu. Počeo se urušavati strop. 

– Stajala sam na vratima kada sam čula lom. Sve se počelo rušiti, sklonile smo se i odmah sam nazvala policiju, koja je preko telefona čula buku te su nam rekli da bježimo van – ispričala nam je gospođa Debeljak.

-.-OTV-.-Grmilo je kao da je netko bacio bombu. Sve je bilo ispunjeno prašinom i u početku nismo znali što je palo – ispričala nam je gospođa Debeljak. 

Na svu sreću nitko nije stradao, a da nešto nije u redu gospođa Miljenka je primjetila još u srijedu kada se vratila s odmora. Na stropu je vidjela pukotinu u obliku ljevka, koja je svakim danom postajala sve većom. Ipak, nije ni slutila da će joj se na sobu, u kojoj svakodnevno boravi, srušiti gotovo cijeli stop.

Miljenka Debeljak: Sad skačem na svaki šum
 
Uništen je namještaj, parket, zavjese, luster i elektrika. Iz sobe je uspjela izvući jedino krevet. Šteta je golema. No veći od štete je zasigurno šok, koji su Miljenka i njezina kćer pretrpile.
 
– Šteta će se sanirati, ali sada skačem na svaki šum, strah me je da se ne bi proširilo – kazala je Miljenka Debeljak.

-.-OTV-.-Nakon obavljenog očevida u subotu navečer, gospođa Debeljak o svemu je jutros obavijestila građevinsku inspekciju, koja bi stan na trećem katu u Vlaškoj 99 trebala doći pogledati za nekoliko dana. Tada će se moći utvrditi i uzrok nemilog događaja. U zgradi staroj šezdesetak godina, prije nekoliko mjeseci adaptirao se stan u katu iznad, u kojem se dosta bušilo, kaže Miljenka.

”Tretira nas se kao došljake ili ljude treće vrste”

– Je li urušavanje stropa posljedica adaptacije gornjeg stana, ne bih znala i ne mogu tvrditi, ali činjenica je da se sve ovo poslije dogodilo – rekla je gospođa Debeljak.

S njom u stanu od sto četvornih metara žive unuci i dvije kćeri. Miljenka Debeljak ondje je od 1951. godine, a od ’95. godine ima status zaštićenog najmoprimca. Neriješeno stambeno pitanje, uz ovu joj nesreću zadaje dodatnu gorčinu u životu. 

– Nama je oduzet krov nad glavom i učinjena velika nepravda. Bilo bi krajnje vrijeme da Sabor i Vlada nešto učine za nas koji nismo ništa krivi. Tretira nas se kao došljake ili ljude treće vrste, diskriminirani smo po svim vrstama prava – govori Miljenka.