Poklopci na koševima za čišći grad

Smeće razbacano po zelenim površinama često smo puta pripisivali nemarnim građanima, no u velikom broju slučajeva to učine vrane. Zato se započelo s postavljanjem poklopaca na koševe za smeće

Nedavno su sugrađani iz Gajnica pokrenuli inicijativu za postavljenjem poklopaca s rešetkama na koševe, jer su se svakodnevno suočavali s problemom smeća na površini pored koševa. Česti uzrok tome bile su vrane koje bi iz koševa izvlačile smeće i raznosile ga okolo. Njihova inicijativa urodila je plodom jer su postavljena rješenja u obliku spomenutih poklopaca. No, ovaj potez Zrinjevca primijetili smo na još nekoliko područja. Što o takvom projektu misle naši sugrađani doznali smo u jednom zagrebačkom parku.

– Primijetila sam to na nekoliko lokacija, ali nisam znala čemu služi. Sad kad znam puno mi je jasnije i mislim da je to korisno – istaknula je prolaznica.

– Smatram da su nepraktični jer ljudi ne znaju da se poklopac može dignuti, pa smeće, u većini slučajeva završi pored koša, a ne u njemu. Potrebno je educirati ljude. Ako su građani kulturniji i sam grad će biti čišći – dodala je gospođa.

– Iskreno nisam ih dosad primjećivao, ali ako služe svrsi, ja sam za- izjavio je mladić.

Odgovor o tome hoće li ovaj projekt zaživjeti na ostalim potrebnim lokacijama u gradu, dobili smo od Zrinjevca, a tvrde kako rade poklopce za koševe, tako da vrane više ne mogu vaditi otpatke. Košarice se postavljaju na zahtjev stranke, zato ako imate na umu neku lokaciju na kojoj ste primijetili da bi to bilo potrebno, možete se obratiti njihovoj službi za korisnike.

Nama se ovaj projekt, svakako, čini kao praktično rješenje kako bi očuvali nivo čistoće u Gradu Zagrebu.