Pod krovom koji prokišnjava 21 vrtićko dijete

Vrtić Petar Pan

2/19/2010 23:52

Svako od 21 djeteta koje boravi u dječjem vrtiću ´Petar Pan` u Slovenskoj ulici ne skida osmijeh s lica unatoč činjenici da ih je toliko u prostoru od 50 kvadratnih metara.

-.-Tanja Molvarec-.-Dragan Korolija Marinić– Uvjeti su jako loši. Vidite i sami koliko je ovo mali prostor. Po standardima bi trebalo biti za ovolik broj djece najmanje 63 metara kvadratnih. Tu je još i problem wc-a jer djeca moraju čekati svoj red. Naime, samo je jedan wc. Također se snalazimo i s ormarima jer nemamo dovljno mjesta za sve. Umjesto ormara i polica koristimo kartonske kutije i maksimalno nastojimo iskoristiti svaki kutak. Na sreću nisu djeca svjesna svega ovog- kazala je odgajateljica Nevena Kalinić.

Njihove probleme su čuli u Vijeću gradske četvrti Črnomerec čiji je predsjednik Dragan Korolija Marinić odlučio posjetiti vrtić i pomoći koliko je to moguće.

– Svjesni smo ovog problema i u planu je potraga za modelom financiranja. Ovaj je prostor apsolutno neadekvatan za boravak djece koja bi trebala imati 15 metara kvadratnih vanjskog prostora za svako dijete. A ovdje čak nemaju ni igralište već moraju prelaziti dvije zebre da bi stigli do prvog igrališta- kazao je Koralije Marinić dodajući da bi trebalo osigurati još objekata za sedam do deset odgojnih grupa.

Da je stanje loše zna i ravnateljica Danica Slovković koja je također nezadovoljna postojećom situacijom.

– Naravno da smo nezadovoljni jer je ovo ipak baraka. Ovo je samo pomoćni objekt koji je prije vrtića bio stolarska radionica. Dakle nije ni namijenjen za djecu, a mi smo od ovog prostora učinili sve kako bi bio što pristojniji. Problem su i instalacije od struje koje su dotrajale i strahujemo da se nešto ne zapali. Također krov prokišnjava, kuhinja je premala, postoji samo jedan wc… po standardu bi trebalo biti šest wc-a. Ali zato se jako trudimo oko odgojnih mjera i to roditelji znaju prepoznati i cijeniti- kazale je Slovković

PO ljeti djeca udiše dim od motora i auti

-.-Tanja Molvarec-.-Vrtić Petar PanU vrtiću u kojem djeca od tri do sedam godina borave od pola sedam do četiri popodne, rade samo dvije tete.

– Premalo nas je a moramo paziti na djecu pogotovu onu od tri godine jer se tu krije puno opasnosti za njih. Po ljeti primjerice djeca žele ići van pa se vani igraju, a tamo je sve puno rupa. A da ne spominjem ispušne dimove iz motora i auti što se tu parkiraju pa to djeca moraju udisati- rekla je jedna od odgajateljica Mirjana Klarić te dodaje da joj je rad u ovom vrtiću pravi izazov.

– Iako su nedavno napravljeni objekti u Graberju i Bijeniku postoje još velike potrebe. Unazad 30 godina nijedan objekt nije izgrađen, a sada ipak nešto postižemo. Ovaj će nam vrtić biti prioritet kako bi i tete i mališani mogli kvalitetno ovdje boraviti- zaključio je Korolija Marinić.