Početak radova na izgradnji prve etape Biciklističke magistrale Zagreb Istok

Gradska uprava obilježila je početak radova na izgradnji Biciklističke magistrale Zagreb Istok.

“Riječ je o kapitalnom projektu koji financiramo iz gradskog proračuna. Ovo je prva etapa, koja počinje danas. Bit će gotova na ljeto. Ta prva etapa je 1,2 kilometara biciklističke staze, koja će biti prva natkrivena biciklistička staza u gradu Zagrebu s obzirom na to da se nalazi ispod koridora željezničke pruge. Ovog puta bih zahvalio hrvatskim željeznicama HŽ infrastrukturi, što su nam dali pravo služnosti da možemo koristiti ovaj željeznički kolodvor, odnosno napraviti biciklističku stazu između ovih stupova koridora i konstrukcije”, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Gradska uprava kreira biciklističke magistrale u svim dijelovima grada koje su odvojene od ostalog prometa, čime potiču veći broj građana da koriste bicikl.

“Ova prva dionica je vrijedna 263 000 eura. U potpunosti će se financirati iz gradskog proračuna. Planiramo je završiti do ljeta, tako da će radovi trajati tri mjeseca. Budući da će ovo biti natkrivena biciklistička staza tako da će biciklisti biti zaštićeni od bilo kakve kiše. To je ta situacija kada prolazi vlak. Bit će osvijetljeno ekološkom LED rasvjetom koja će imati DALI sustav koji će se aktivirati s pomoću senzora kada prolaze biciklisti ispod ovog nadvožnjaka”, dodao je Tomašević.

Pročelnik Andro Pavuna komentirao je nastavak radova na biciklističkoj ruti Greenway na kruni savskog nasipa.

“Danas započinje savjetovanja s gospodarskim subjektima za 6. fazu. 10 kilometar asa sjeverne i južne strane za pješake i za bicikliste uređenje Greenwaya. Što se tiče ostalih kilometar od ovih 139 kilometara, veći dio je na području Zagrebačke županije i nije u ingerenciji Grada Zagreba. Mi smo započeli svoj dio. Peti smo izveli, a šesti izvodimo. Dalje ćemo izvoditi dalje i tu smo u partnerskom odnosu sa zagrebačkom županijom da se taj projekt nastavi i na njihovom području”, objasnio je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Što se tiče Biciklističke magistrale Zagreb Istok, u prvoj etapi, koja će biti gotova već na ljeto, izgradit će se dionica ispod željezničkog vijadukta i nadvožnjaka od Zavrtnice do Svetica u ukupnoj dužini od 1.201 metar. Nakon toga, slijedi realizacija idućih etapa biciklističke magistrale Zagreb Istok koja će se u konačnici protezati od Studentskog centra do Dugog Sela ukupne duljine 22,3 km.