Počela je nova školska godina, oprezno u prometu!

Iz Policijske uprave zagrebačke apeliraju na vozače i roditelje na pojačan oprez u prometu zbog početka nove školske godine

Danas je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u školu krenulo oko 12 tisuća prvašića.
Djeca su nižeg rasta, vidno polje im je suženo, zaigrana su i nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Stoga, opreza u prometu nikad dosta.

– Apeliramo na vozače da zbog početka školske godine osobito budu oprezni u zonama osnovnih škola. Podsjećamo da je postavljenom prometnom signalizacijom brzina ograničena na 40 kilometara na sat. Apeliramo na roditelje da ne parkiraju nepropisno u zonama škola odnosno da djecu prevoze na propisani način. Roditelji trebaju vlastitim primjerom pokazati djetetu kako se ispravno ponašati u prometu te nikada ne činiti prometne prekršaje – istaknuo je policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa Viktor Forjan.

Djeca, nažalost, u prometu najviše stradavaju kao putnici u automobilu. Na mjestu suvozača ne smiju se prevoziti djeca niža od 150 centimetara, a na stražnjem manja od 135 centimetara bez adekvatnih postolja. Također, važno je da dijete u prometu na neki način bude vidljivo.

– Na jesen će se djeca često i po noći vraćati iz škole, trebalo bi paziti da dijete ima nešto reflektirajuće na sebi jer je tada uočljivije – poručuje Forjan te dodaje ako vidite dijete koje je neodlučno stupiti na obilježeni pješački prijelaz, zaustavite vozilo i pokažite rukom djetetu da može sigurno prijeći cestu.

Policija će u narednim danima pojačano nadzirati prometnice posebno u zonama oko škola, poštujte prometne znakove i pripazite na male školarce.