Počela je online sjednica Gradske skupštine, na Aktualnom satu najviše pitanja o potresu

Zbog epidemiološke situacije, 37. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održava se online.

Foto: YouTube screenshot

Zbog epidemiološke situacije, 37. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održava se online. Na dnevnom redu je 58 točaka dnevnog reda, između ostalog polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna i o radu gradonačelnika, Sporazum o obročnoj otplati duga između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, te Grada Zagreba i ZET-a.

Gradonačelnik Grada Zagreba je s dnevnog reda povukao prijedlog prodaje udjela Grada Zagreba u tvrtki Apis-IT, dok je po hitnom postupku poslao prijedlog Urbanističkog plana uređenja Bloka Badel omeđenog Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom ulicom. S 26 glasova za te 15 protiv ta točka je uvrštena na dnevni red kao osma točka.

10:32 Epidemiolog Branko Kolarić od danas je gradski zastupnik SDP-a. Upitao je pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslava Jeleča kakav je plan za samoizolaciju štićenika domova za starije i nemoćne u Zagrebu.

“Mi imamo nekoliko sustava osiguranih kao karantenu za bolesnike. Jedan je Tomislavov dom, u kojem je dosad bilo 56 osoba, trenutno su 24. Rezervna opcija je Studentski grad kapaciteta 40 kreveta. Po pitanju sustava domova za starije, mobilizirali smo objekt kapaciteta 40 kreveta. Moramo tražiti mogućnost da organiziramo izolacijska krila u domovima, a ne da ih izmještamo. Mislim da je to najbolje rješenje”, tvrdi Jeleč.

“Tamo gdje imamao dva do tri zaražena korisnika, bolje je izmijesititi ih kako bi se smanjila šansa transmisije virusa”, upozorio ga je Kolarić.

Jeleč kaže da je sinoć bio dežuran u KB Dubrava.

“Danas ne postoji zdravtsvena ustanova u koju covd nije ušao. U zdravstvenom sustavu imamo preko stotinu covid pozitivnih, a preko 200 u izolaciji. Nama će biti veći problem osobolje, nego prostori”, dodatno pojašnjava Jeleč.

10:20 Tomislav Tomašević upozorio je da Grad Zagreb, usprkos financijskoj krizi nakon potresa i korone, zapošljava nove djelatnike. Zašto, upitao je Milana Bandića koji mu je odgovorio da će ga morati razočarati.

“Do kraja godine zaposlit ćemo još 800 novih, mladih ljudi, pripravnika. To je dobra vijest, ali znam da će vas razočarati. Nema smisla s vama ulaziti u polemiku”, kazao je.

10:15 Za prometnu povezanost Zagreba interesira se zastupnik Tomislav Stojak koji ističe da mnoge prometnice koje su godinama obećavane nisu napravljene. Jedna od njh je Baštijanova koja bi, kako tvrdi Stojak, rasteretila dio Grada od nesnosnih gužvi.

“Nažalost, Baštijanova stoji. Vrlo se sporo rješava to pitanje, posebno imovinsko – pravni poslovi. Molim vas da to ubrzate”, poručio je Stojak prvom čovjeku metropole.

Bandić je podjsetio na realizirane projekte poput Radničke i Branimirove, te remetinečkog rotora.

“Projekti koji su ostali, kao što su Jarunski most i Baštijanova, su u planu za novi mandat”, odgovara gradonačelnik.

10:13 Marijana Sumpor zatražila je detaljno izvješće što je financirano donacijama za sanaciju šteta od potresa za koje je Grad otvorio poseban račun.

10:05 Zašto obnova Zagreba ide toliko sporo, zanima novu zastupnicu Laru Kvesić.

“Škole na Jabukovcu i Pantovčaku nemaju projekt prema kojem bi se obnova radila. Na školi je dva mjeseca postavljena skela koja se plaća, a radova nema”, ustvrdila je nova SDP-ova zastupnica te dobila odgovor da će dobiti pisani odgovor pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića.

“Škole ćemo obnoviti do 1. rujna iduće godine”, dodao je Bandić.

10:02 Renato Petek podsjetio je na projekt Manhattan.

“Sad predlažete sličan projekt i model na Kvatriću. Unaprijed određujete da se Grad odrekne upravljačkih prava prema potencijalnom partneru. To me podsjeća na INU. U startu prepuštate majoritet nad zajedničkom trvrtkom. Možete li se u sljedećih šest mjeseci, na kraju svog mandata, suzdržati od takvih štetnih prijedloga”, rekao je Petek.

“Čovjeku koji ne razumije investicije ja ne mogu odgovarati”, kazao je Bandić.

10:00 Novog zastupnika Darka Liovića zanima zašto još uvijek sa krovova i zgrada u centru Zagreba padaju crijepovi i cigle.

“Ako još uvijek nismo u stanju obnoviti zgrade, zar ne bismo trebali građanima pružiti sigurnost”, upitao je Liović.

Milan Bandić kaže da će pojedinačnih sluačejva padanja cigli biti još godinama.

“Moj odgovor bi trajao dva sata da vam govorim što smo sve napravili proteklih šest mjeseci”, uzvratio je Bandić.

09:58 Počeo je Aktualni sat. Prvo pitanje gradonačelniku postavio je Svibor Jančić kojeg zanima može li zaštiti vilu na Ribnjaku koja godinama propada, a nakon potresa je krenulo njezino rušenje.

“Rušenje je spriječio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Ovakvih slučajeva sa zgradama koje su zaštićena kulturna dobra će biti sve više”, kazao je Jančić.

Sjednicu možete uživo pratiti OVDJE.