MILAN BANDIĆ: “Zimska služba spremna je za sve uvjete!”

Otkako su prve pahulje snijega zabijelile grad, oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić, koji je poručio da mjesta panici nema. Sa svojim suradnicima obišao je stožer Zimske službe kako bi se uvjerio da je sve spremno za nadolazeće vremenske uvjete.

Sve 264 ekipe spremne su za snijeg – zaključeno je na sastanku stožera Zimske službe.

– Mogu vam reći da imamo najbolju Zimsku službu u ovom dijelu Europe, najbolju tehniku, najbolje ljude, dovoljne količine soli, željeznu volju, dijamantnu disciplinu i izvršit ćemo svaki zadatak – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

– Soli za sada imamo negdje oko 13 i pol tisuća tona, to je za jednu onako blagu zimu, za cijelu sezonu, a imamo sipine negdje oko pet tisuća tona – dodao je Hasan Džombić, rukovoditelj Zimske službe Zagrebačkih cesta.

Dosadašnja količina snijega koja je napadala, ističe zagrebački gradonačelnik, nije razlog za brigu.

– Ovo je ubod komarca, oko devet centimetara snijega, to je malo zagrijavanje. Planiram da snijeg pada što više oko Zagreba, a što manje u Zagrebu, ali ako i padne mi ćemo odgovoriti zadatku. Kako sam rekao i prije desetak godina, da ćemo te pahulje loviti i po zraku ako treba, a kad padnu na zemlju, u roku 12 sati zacrnit ćemo zagrebačke ulice, vidjet će se sve i ako treba polizat ćemo zagrebački asfalt – našalio se Bandić.

Spremna je i Mala zimska služba, koju čini oko 105 ekipa, a zadatak im je do šest ujutro osigurati sve kritične točke.

– Radi se prema prioritetima, prvenstveno to se odnosi na prilaze školama, vrtićima, bolnicama, zatim autobusna i tramvajska stajališta i sve javne ustanove koje su nužne za normalno obavljanje funkcije grada. Sve podružnice i kooperanti su ispunili svoje zadatke prema operativnim programima, dalje se radilo prema zamolbama, nalozima komunalnih redara koji su izlazili i obišli grad i eventualno ako se dogodilo da neka lokacija da nije počišćena, mi smo po hitnom postupku to napravili – rekla je Dragana Jaramaz, koordinatorica Male zimske službe.

Apeliraju na građane da naprave i svoj dio posla, odnosno očiste snijeg te posole ispred svojih kućnih pragova, zgrada i poslovnih prostora, kako bi sve funkcioniralo bez poteškoća.