Palace Hotel Zagreb – obilježava 111 godina poslovanja uz predstavljanje javnosti vremenske kapsule pronađene u temeljima hotela

Prilikom ovih radova otkrivena je jedinstvena vremenska kapsula s kraja 19. stoljeća. stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara

Press materijal

Prvi profesionalni hotel u gradu Zagrebu, Palace Hotel Zagreb, ove godine obilježava 111 godina poslovanja i ugošćavanja klijenata raznih profila i nacija, među kojima je bilo hrvatskih uglednika poput dirigenta Berislava Klobučara, a i svjetskih zvijezda kao što su glumica Sophia Loren ili šahist Robert Fischer. Tom prigodom predstavljen sadržaj dragocjene vremenske kapsule pronađene u temeljima hotela prilikom njegove renovacije i energetske optimizacije.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba mr. sc. Martina Bienenfeld prva je čestitala Upravi Hotela 111. godišnjicu.

Press materijal

– Turizam u Zagrebu danas je jedna od vodećih grana, a davne 1907. godine, vjerujem da je malo tko promišljao turizam u našem gradu na način kako se to čini danas. Međutim, Palace Hotel, kao prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu, napravio je taj važni prvi korak, a koliko je on bio uspješan i gotovo vizionarski u to vrijeme, najbolje govori činjenica da danas obilježavamo njegov 111. rođendan. Palace Hotel izuzetno je bitan čimbenik zagrebačkog turizma, a njegovi djelatnici, na čelu s direktorom Kulišem, pokazuju kako djeluju istinski profesionalci u turizmu – izjavila je Bienenfeld.

Press materijal
Press materijal

U svrhu usmjeravanja prema održivom poslovanju, Uprava Palace Hotela provela je modernizaciju hotelskih dvorana i ugradnju toplinskih pumpi te je tako ovom šarmantnom dugovječnom hotelu na uistinu nezamjenjivoj lokaciji nadomak zelene oaze centra Zagreba osigurala energetsku održivost i ekološku prihvatljivost.

– Palace Hotel je nizom mjera ostvarenih tijekom 2016. i 2017. godine na području energetske učinkovitosti i održivosti primjenom tehnologija baziranim na obnovljivim izvorima energije (polivalentne dizalice topline, sustav ventilacije s povratom topline, rasvjeta s niskim utroškom električne energije, smart regulacija) nesumnjivo već ostvario uvjete za ostvarivanje prava na prestižne europske nagrade iz domene hotelijerstva. U skoroj budućnosti predviđena je izgradnja fotonaponske solarne elektrane na krovu hotela paralelno s planom rekonstrukcije krovišta, čime bi se stvorili uvjeti koji bi vodili prema energetskoj neovisnosti ovog hotela. Palace Hotel je svojim primjerom pokazao ekološki smjer koji bi trebali slijediti i ostali hoteli, s obzirom na važnost turističke industrije i lokalne zajednice u Hrvatskoj, jer s takvim pristupom moguće je podići konkurentnost koja omogućava ostvarivanje zadanih ciljeva u turističkoj zajednici – naveo je dipl. ing. stroj. Gojko Šimunović.

Press materijal

Prilikom ovih radova otkrivena je jedinstvena vremenska kapsula s kraja 19. stoljeća.
stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara, stavljena u temelje tadašnje palače Schlessinger, sadrži tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se daje dragocjen presjek toga vremena – povelja koja svjedoči vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hédervàryja, cjenik robe i usluga te informacije o investitoru i izvođačima radova, ali i blagoslov za zgradu te sve osobe koje će obitavati u njoj. Uz tekstualni sadržaj, u kapsuli su pronađene i izvorne novine ‘Obzor’ i ‘Agramer zeitung’, tiskane 30. svibnja 1891., novine ‘Agramer Zeitung’ te krajcari cara Franje Josipa I.

Palaču je projektirao arhitektonski studio ‘Hönigsberg & Deutsch’, čiji su arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch sa suradnicima projektirali više od 90 zgrada. Palača je izgrađena 1891. godine za Karla Schlesingera, a od 1907. godine započinje s radom kao prvi organizirani hotel u Zagrebu. Svojim izgledom i stilom gradnje predstavlja jedan od rijetkih primjera neorokoko stila.

Press materija
Press materijal

– Sa željom da potomstvu ostave vrijedne podatke o važnim događajima, kroz stoljeća su se na skrovitim mjestima ostavljale vremenske kapsule, poput ove. Zahvaljujući pažnji radnika i senzibilitetu prema baštini djelatnika hotela Palace, ovi krhki dijelovi prošlosti su konzervirani i restaurirani u Hrvatskom restauratorskom zavodu te tako sačuvani za buduće generacije – poručila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr. sc. Tajana Pleše.

Kavana Palace Hotela oduvijek je bila omiljeno mjesto susreta i ispijanja kave Zagrepčana, a u ovoj, danas posljednjoj secesijskoj kavani u Zagrebu, vrijeme je provodio i književnik Miroslav Krleža, čega se prisjetio prof. dr. Tomislav Sabljak.

– U ovu Kavanu sam prvi put došao s ocem kada sam kretao u pučku školu. Tu sam nebrojeno puta sjedio s Krležom i Krklecom, a sjećam se i posjeta Orsona Wellesa kada je snimao “Proces” – istaknuo je Sabljak.

Press materijal
Press materijal

Uprava hotela ustrajno održava tradiciju Kavane Palace Hotela, pa se tako, prigodom obilježavanja 111. godišnjice poslovanja, u redovnu ponudu vraća i slavnu torticu Petit Palace. Tortica je dugo vremena bila omiljena delikatesa gostiju, a sad će biti dostupna za konzumaciju u Palace Kavani, ali i kao slatki poklon za ponijeti. Uz slavne Štrukle Palace, baštinski jelovnik te kavanske kolače, Petit Palace tortica zaokružuje tradicionalne okuse baštinske hotelske ponude jela starog Zagreba.

Press materijal