OTVORENI PRORAČUN: Ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta Zagrebačke županije

Nove i obnovljene škole već su postale zaštiti znak Zagrebačke županije za što će ove godine biti izdvojeno 43,7 milijuna kuna

Press materijal

Zagrebačka županija i ove će godine znatna sredstva uložiti u razvojne projekte u području obrazovanja, odnosno više od 41 posto od ukupno planiranog proračuna za 2018. godinu. Sukladno tome, Zagrebačka će županija za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu izdvojiti 150,2 milijuna kuna što ju svrstava u sam vrh županija koje najviše izdvajaju za ovu namjenu.

Detaljnijim uvidom u proračun Zagrebačke županije u aplikaciji Otvoreni proračun posebno se ističu kapitalna ulaganja u školstvo, a nove i obnovljene škole već su postale zaštiti znak ove županije za što će ove godine biti izdvojeno 43,7 milijuna kuna.

– U tijeku su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, energetska obnova Osnovne škole Dubrava, gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, obnova Područne škole u Gornjem Desincu. Također, sudjelujemo u rekonstrukciji Osnovne škole Kupljenovo, projektiramo osnovnu školu u Strmcu, a do kraja godine, nadam se, energetski ćemo obnoviti i Osnovnu školu Braće Radić u Kloštru Ivaniću – objasnio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

Kako bi svi učenici u Zagrebačkoj županiji imali jednake uvjete rada, županija se uključila u četverogodišnji projekt „Prsten potpore“, vrijedan 18.845.548,80 kn. Uz pomoć navedenog projekta osiguravaju se pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Zagrebačka županija za tu svrhu izdvaja 4,4 milijuna kuna, a ostatak sredstava je osiguran iz europskih i nacionalnih izvora.

Ove će godine i roditelji osnovnoškolaca biti rasterećeniji te će prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici za koje će Županija izdvojiti 12 milijuna kuna. Župan je naglasio kako Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u Republici Hrvatskoj izdvaja sredstava za nabavu udžbenika.

Svi ovi podaci najbolje pokazuju koliko je Zagrebačka županija usmjerena na budućnost stvaranjem uvjeta da svi učenici pohađaju školu 21. stoljeća. Želite li pogledati ostale proračunske podatke Zagrebačke i drugih županija možete ih pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun: http://www.datasimplified.com/proracun/.

Press materijal