IZLOŽBA KRLEŽINIH RUKOPISA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih hrvatskih književnika svih vremena, a obuhvatit će scenska događanja koja spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života

U okviru programa 7. festivala Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će predstavljena jednodnevna izložba ‘Krležini rukopisi’. Otvaranje će biti u srijedu 4. srpnja u 12 sati, a o Krleži, njegovu radu i značaju govorit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Predstavljena građa pratit će program Festivala, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje „Kako stoje stvari“ (održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu), prvo izdanje kultnih „Balada Petrice Kerempuha“, plakate predstave „Leda“ Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te još poneku zanimljivost kao svjedočanstvo vremena kojemu je Krleža dao svoj pečat. Svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kamo su prispjeli 2001. godine po isteku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sâm autor.

Press materijal

Na otvaranju izložbe bit će predstavljen i pretisak Krležine knjige „Hrvatska rapsodija“, uz 100. obljetnicu njezina prvog objavljivanja (Naklada Đorđe Ćelap, „Hrvatska rapsodija“, uz koju se tada prvi put objavljuju „Kraljevo“ i „Cristoval Colon“). Riječ je o četvrtom izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su do sada objavljena djela „Pan“ (2017.) te „Pjesme I.“ i „Pjesme II.“ (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Ova Krležina rana izdanja svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je, zahvaljujući sličnosti umjetničkih afiniteta, likovno opremio.

Ovogodišnji, 7. festival Miroslav Krleža otvoren je u nedjelju 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerom predstave „Krležina igra detekcije“ u režiji Marija Kovača. Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih hrvatskih književnika svih vremena, a obuhvatit će scenska događanja koja spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života i stvaralaštva.

Press materijal