OTVOREN MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR – TURNIRA MIRA

Kao nastavak ove manifestacije održao bi se već tradicionalni (Zagreb open) na kojem redovito nastupa oko 200 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva

Press materijal

Započeo je najveći međunarodni šahovski turnir pod nazivom ‘Turnir mira’, u zagrebačkom hotelu Palace, 12. studenog 2018. godine. Turnir je otvoren svečanim primanjem svih natjecatelja te uvodnim govorima svih koji su zaslužni za revitalizaciju ovog značajnog natjecanja. Tako se prvi svim nazočnima obratio predsjednik zagrebačkog šahovskog saveza, g. Nenad Škare koji je u svom obraćanju podsjetio na povijest najvećeg šahovskog turnira u Hrvatskoj – Turnira mira – koji je prvi puta organiziran davne 1965. godine, te da se od tada održavao svakih pet godina, a posljednje izdanje održano je 1985. godine. Najslavniji natjecatelj bio je velikan šaha i tada budući svjetski šampion, Bobby Fischer, koji je i osvojio Turnir mira 1970. godine.

Nakog g. Škare za govornicu je stupio gosp. Zuraba Azmaiparašvilija, predsjednik Europske šahovske unije koji se posebno zahvalio Gradonačelniku g. Milanu Bandiću na podršci i inicijativi da se turnir održava svaku godinu. Posebno je naglasio važnost Turnira mira za šahovski sport te njegovu bogatu povijest.

Turnir je šahovskim potezom otvoreio g. Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade.

Press materijal
Press materijal

Podsjećamo, veliki međunarodni šahovski turnir pod nazivom Turnir mira, održava se u hotelu Palace u Zagrebu, od 12. do 23.11. 2018. godine.

Natjecanje je zamišljeno kao zatvoreni turnir na kojem će nastupiti 12 velemajstora od čega je šest vrhunskih hrvatskih igrača. Turnir traje punih 12 dana, a natjecatelji nam dolaze s raznih strana svijeta. Kao nastavak ove manifestacije održao bi se već tradicionalni (Zagreb open) na kojem redovito nastupa oko 200 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva. Prošle 2017. godine na Zagreb open-u nastupilo je 17 velemajstora, 20 međunarodnih majstora iz 16 zemalja svijeta.

Turnir mira održati će se pod pokroviteljstvom g Grada Zagreba, a kao popratne manifestacije održati će se „dječji dan“ te simultane produkcije što će predstavljati bogat dodatni program turnira, a partije će se prenositi uživo preko elektronskih ploča na Internet stranici turnira i svim važnijim svjetskim šahovskim portalima. Također, partije će se prenositi uživo, a preko video zida prenositi će se i atmosfera iz same turnirske dvorane te se procjenjuje da će turnir pratiti uživo te putem interneta preko raznih oblika elektroničkih uređaja više od 100 000 posjetitelja.

Press materijal

Igrači koji će nastupiti na Turniru mira:

1. Ivan Šarić (aktualni prvak Europe u šahu)
2. Vassily Ivanchuk (vrhunski ukrajinski velemajstor, legenda svjetskog šaha)
3. Etienne Bacrot (osmerostruki prvak Francuske)
4. Vladimir Malakhov (vrhunski ruski velemajstor, osvajač brojnih medalja s europskih i svjetskih prvenstava)
5. Ivan Cheparinov (vrhunski svjetski velemajstor, dugogodišnji sekundant svjetskog prvaka Veselina Topalova)
6. Baskaran Adhiban (indijski velemajstor, nadolazeća zvijezda svjetskog šaha)
7. Amin Bassem (egipatski velemajstor, višestruki prvak Afrike)
8. Mladen Palac (osvajač mnogih međunarodnih open turnira)
9. Robert Zelčić (bivši prvak Europe u brzopoteznom šahu)
10. Zdenko Kožul (bivši prvak Europe)
11. Hrvoje Stević (bivši kadetski svjetski prvak)
12. Zoran Jovanović (najbolji hrvatski igrač u brzopoteznom šahu)

 

Press materijal