Otvoren kabinet za obuku u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija

U zagrebačkoj Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija otvoren je program obuke koji mlade priprema za tržište rada. Projekt je pokrenut zbog nedostatka instalatera na tržištu rada, a učenicima je osiguran kvalitetan materijal za obuku te moderna oprema.

– Ovakve kabinete već smo otvorili u Splitu i Sisku, danas otvaramo i u Zagrebu. Želimo osigurati da današnje generacije, ali i buduće koji će tek doći u ovu školu, stječu znanje na proizvodima i panelima koji su u skladu sa standardima naše strake i kako bi im osigurali da, kada se pojave na tržištu rada, imaju potrebna znanja i sigurnost za obavljanje posla. Svaki učenik koji završi ovu obuku dobiva međunarodno priznati certifikat koji će mu pomoći u pronalaženju prvog posla. Radi se o zanimanjima koji su u opadanju, interes slabi, vjerujemo da je razlog tome trenutno stanje hrvatskog školstva koje je neadekvatno za strukovne škole, to smo kao kompanija prepoznali i želimo pomoći, kako školama, tako i našem poslu da imamo kvalificiranu radnu snagu na tržištu, rekla je Martina Džoja Barišić, direktorica sanitarne tvrtke.

Ukupno će kroz ovaj program proći šezdesetak učenika:

– Ovo nije standardna obuka gdje dolazi netko iz naše kompanije i njih obučava, ne uplićemo se u nastavni program. Mi educiramo nastavnike i školarce kroz periodične treninge, ali ne utječemo na tijek nastave niti ga mijenjamo.

Riječ je o vrlo značajnoj donaciji za našu školu, rekao je ravnatelj Darko Sušac:

– Tu ćemo moći odraditi, ne samo za volonterska zanimanja, nego i za ostala instalaterska zanimanja, kroz veliku grupu predmeta.

Prošle godine za upis u školu prijavilo se više učenika nego što ih škola može primiti. Inače, oko 95 posto učenika ima zagarantiran posao nakon završetka škole:

– Trenutno školujemo za sedam zanimanja, jedno četverogodišnje, i šest obrtničkih zanimanja, trogodišnjih. Ukupno imamo 19 razreda i 435 učenika.

Prosječna plaća u struci iznosi oko tisuću eura, a može narasti i višestruko više. Zanimanje je, kaže Sušac, vrlo bitno:

– Instalateri svih naših zanimanja su izuzetno traženi. Godinama sam vodio obrazovanje odraslih, prije četiri-pet godina sam imao grupu od 50 prekvalifikanata, koji su svi mahom otišli u neku od europskih zemalja.

Učenici će prije stjecanja međunarodnog certifikata i nakon završene obuke pisati ispit znanja na kojem će potvrditi stječeno znanje.