Od prvog ožujka poskupljenje vode 7 posto

Iako je od prvog ožujka na snagu stupilo poskupljenje vode, ono ne iznosi 15 posto, što su bile prve dostupne informacije, već sedam posto. Iz Ministarstva gospodarstva stoje pri tome da je poskupljenje vode nepotrebno. O svemu se očitovao gradonačelnik Tomislav Tomašević:

– Što se tiče razjašnjavanja poskupljenja, VIO je počeo komunikaciju s Vijećem za vodnu uslugu tako da očekujem da se razjasne svi sporni detalji i da se dalje namakne novac koji je potreban za ulaganje u vodoopskrbnu mrežu. Dobar dio projekata će se financirati iz projekata EU, međutim neki projekti koji su nužni za unaprijeđenje vodoopskrbne mreže ne mogu se financirati iz europskih fondova, i zato je potrebno povećati cijene vode.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, za Projekt Zagreb, europski projekt kojim će se iz europskih sredstava financirati obnova vodoopskrbne mreže, moći će se aplicirati kroz 12 mjeseci, pa se postavilo pitanje je li povećanje cijena došlo preuranjeno:

– Cijelo vrijeme VIO prijavljuje projekte na europske fondove. Na dva poziva MPO-a prijavljeno je na 118 projekata. Na jednom pozivu MPO-a je prijavljeno 43 projekta, 12 rekonstrukcija i 31 izgradnja za ukupno 38 kilometara mreže, projekt vrijedan oko sedam milijuna eura. Na drugi poziv za MPO je prijavljeno oko 13 milijuna eura, 75 projekata, 52 projekta rekonstrukcije i 23 projekta izgradnja, ukupno 48 kilometara mreže. To je mimo projekta Zagreb, to je ogroman projekt kojeg čini niz projekata.

Davor Poljak više nije direktor VIO-a, jer je dobio jasne zahtjeve od Vijeća za vodne usluge za dostavom dokumentacije, s jasnim rokovima, a da dokumente nije dostavio niti o tome obavjestio Gradsku upravu, rekao je Tomašević:

– Jučer je raspisan novi natječaj za direktora i zamjenika direktora VIO-a, mi moramo ići u veliki val investicija vezano za vodoopskrbnu mrežu, unatoč tome što se to nije napravilo zadnjih 20 godina, i unatoč tome što je 2007. godine uzela preko dvije milijarde kuna, a da je samo tri posto namjenski potrošila novac u vodoopskrbnu mrežu. To nije napravljeno za vrijeme prošlih mandata, mi to moramo napraviti.

Tomašević zaključuje da se obnova vodoopskrbne mreže trebala napraviti prije 20 godina, ali da on za to nije odgovoran, te da se obnova mora napraviti.