Otvoren 22. Festival jednakih mogućnosti

FOTO: Zagrebancija.com

Otvoren je 22. Festival jednakih mogućnosti. Riječ je o međunarodnoj kulturnoj manifestaciji čiji program izvode osobe s invaliditetom, u suradnji s drugim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku. Festival pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću. Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

FOTO: Zagrebancija.com

– Začetnik Festivala i moj prethodnik, pokojni Milan Ožegović, ustanovio je Festival kako bi osobe s invaliditetom pokazale svoje kreativne sposobnosti, te tako dokazale da i mi možemo pridonijeti kulturnoj ponudi grada i ravnopravno sudjelovati u izgradnji društvene zajednice. Osim svih izvođača, koji nam se svake godine rado odazovu, što iz Hrvatske, što iz inozemstva, moram spomenuti i naše vrijedne volontere koji svojim entuzijazmom i predanim radom iz godine u godinu pomažu besprijekornom funkcioniranju Festivala, zbog toga smatramo da je Festival školski primjer timskog rada i dobre organizacije.
Festival jednakih mogućnosti okupit će 900 izvođača iz zemlje i svijeta, od kojih je 600 osoba s invaliditetom. Predstavit će glazbeno-scenski, sportski i likovni program – rekla je Viktorija Lisec, predsjednica Društva tjelesnih invalida.

FOTO: Zagrebancija.com

– Posebno moramo naglasiti ovo -22.- i čestitati Društvu tjelesnih invalida na kontinuitetu i tradiciji održavanja ovog Festivala, koji svojim glazbeno-scenskim, likovnim, umjetničkim, sportskim i rekreacijskim sadržajima pokazuje i dokazuje da osobe s invaliditetom trebaju imati jednake mogućnosti. Ne možemo se ne prisjetiti preminulog gospodina Ožegovića, dugogodišnjeg predsjednika Društva tjelesnih invalida, koji je sigurno ponosan da se ova tradicija održavanja Festivala nastavlja. Svake godine na ovom Festivalu sudjeluje veliki broj izvođača, među kojima i veliki broj osoba s invaliditetom, veliki broj stručnjaka i volontera, koji pokazuju na koji način osobe s invaliditetom trebaju imati društvo jednakih mogućnosti – otkrio je Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

FOTO: Zagrebancija.com

Festival od njegovih početaka, pa sve do danas, podržava i Grad Zagreb.

Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova.

FOTO: Zagrebancija.com

– Ovaj Festival je nešto posebno u Gradu Zagrebu, ove godine je u dvojkama, 22. izdanje, 2002. je počeo Festival, to je ogromna tradicija,  obogaćuje kulturnu ponudu Grada Zagreba. Ovo je Festival kojeg organiziraju osobe s invaliditetom, na kojem volontiraju osobe s invaliditetom, tisuće njih, izvođači su primarno osobe s invaliditetom, 600 njih, i u publici su osobe s invaliditetom, ali vjerujem da će mnogi Zagrepčani i Zagrepčanke doći na festival i pružiti podršku osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu. Oni, ne samo da zaslužuju biti ravnopravni, nego zaslužuju jednake mogućnosti – poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

FOTO: Zagrebancija.com

Gradonačelnik se pohvalio da je udvostručen proračun za osobe s invaliditetom, te da je Grad Zagreb dobio nagradu za inkluzivnost, što uključuje i osobe s invaliditetom.

Festival svake godine promatra preko 15.000 građana – ljubitelja glazbeno-scenske, likovne i filmske umjetnosti. Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA