Otkriveni ‘Biseri Školskog muzeja’

Izložba ostaje otvorena do 13. veljače 2022. godine u Muzeju grada Zagreba

FOTO: Press materijal

Na izložbi “Biseri Školskog – 120 godina Hrvatskoga školskog muzeja” predstavljeni su predmeti koji označavaju povijest hrvatskog školstva, a koje danas muzej čuva.

Kroz svaku od dvanaest muzejskih zbirki, Arhivsku zbirku, Zbirku fotografija, Zbirku igračaka, Zbirku nastavnih sredstava i pomagala, Zbirku propisa, Zbirku radova učenika i nastavnika, Zbirku razglednica i slikovnog tiska, Zbirku školske opreme i predmeta, Zbirku školskih izvješća, Zbirku učeničkih i školskih listova, Zbirku udžbenika i priručnika te Pedagošku knjižnicu Davorina Trstenjaka, predstavljeno je dvanaest prigodnih predmeta koji se u muzeju čuvaju tijekom dvanaest desetljeća. Neki predmeti su bili dio stalnog postava muzeja, neki su bili prikazani kroz studijske izložbe muzeja dok su neki predmeti prvi puta prikazani javnosti kroz ovu izložbu.

Ovo je ujedno i pokretna izložba s kojom će se muzej predstavljati i u drugim institucijama i gradovima do povratka u Hrvatski učiteljski dom, dom Hrvatskoga školskoga muzeja. Uoči 120. rođendana Muzej je morao zatvoriti vrata posjetiteljima uslijed posljedica potresā u 2020. godini. U suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima nastavlja svoj rad i komunikaciju s posjetiteljima.