Osam radija tražilo cijeli kolač za potporu medija

Autor:: Filip Kordić 12/3/2009 17:03

U trenutcima dok se u prijedlogu proračuna za 2010. godinu rade sve moguće uštede kako bi ga se srezalo za 300 milijuna kuna, Tatjana Holjevac pokušala je na sjednici skupštine progurati amandman za isti proračun kojim bi isključivo Udruga radija i novina zapad dobila čak 20 milijuna kuna za praćenje gradskih događaja.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao nam je kako o ovom slučaju ne zna previše, no da je on dosta smješan.

– Nikada nisam čuo za tu Udrugu koja se predstavlja kao udruga medija u Zagrebu. Pokušati ću tijekom dana dobiti više informacija o tom slučaju – rekao nam je Duka.

U Udruzi se naime nalazi samo osam radijskih i televizijski postaja iz Zagreba koje su zatražile političare da im daju sav novac građana Zagreba namjenjenih za praćenje gradskih sadržaja čime se zaobišlo desetak drugih zagrebačkih medija koji također prate događanja u Zagrebu.

-.-Davor Hranjec-.-

Tako su zaobiđeni i Styrijina Metropola, NCL-ov ZagrebNews i mnogi drugi zagrebački lokalni mediji sa najvećom nakladom. Među tih osam radijskih medija nekoliko je njih koji teško mogu spadati u lokalne medije obzirom da imaju nacionalnu, a ne lokalnu koncesiju.

Kada se uz činjenicu da je ovo zatraženo za godinu u kojoj se štedi na svakom koraku, doda da su Antena, Cibona i Narodni Radio samo u prošloj godini bili u gubitcima od gotovo pet milijuna zahtjev se čini potpuno neprimjerenim.

Holjevac je dakle tim novcem iz proračuna pokušala spasiti nekoliko privatnih radio postaja od propasti, što je neizravno i sama potvrdila.

– Postaje se zbog ekonomske situacije nalaze u teškom stanju, a njihov zahtjev ima zakonsko uporište. Prelaskom na digitalno emitiranje hrvatske će se postaje naći u puno lošijem položaju od recimo talijanskih – kaže Holjevac.

Predsjednik Udruge radija i novina zapad, Franjo Greguric u cijeloj situaciji ne vidi ništa sporno. On se pravda kako dolazak ekipe na sjednicu gradske skupštine, dakle uobičajeni novinarski posao, košta puno medijsku kuću, pa očito smatra kako je bolje da taj trošak snose sami građani Zagreba.

– S druge strane građani imaju koristi jer znaju što se u gradu događa – neuvjerljive argumente navodi Greguric.

Iako je upravo ona podnijela zahtjev za taj amandman, Tatjana Holjevac nekoliko danas kasnije više nije toliko uvjerena u svoj potez.

– Zahtjev od 20 milijuna kuna svakako je velik. Smatram da taj iznos neće biti prihvaćen, ali shvaćam njihovu poziciju – rekla je Holjevac koja je dodala kako bi tim novcem se ipak spasile radio postaje od propasti.

Također, da je ovaj prijedlog prošao, pitanje je koliko bi izvještavanje tih medija bilo zaista objektivno.